Gutuile sau „merele de aur „, asa cum mai sunt ele cunoscute, au un puternic efect terapeutic asupra organismului. Gutuile sunt armele care lupta cu succes impotriva afectiunilor hepatice, digestive si respiratorii, potrivit medicilor specialisti. De asemenea, gutuile, pline de vitamine si minerale, alunga primele simptome ale racelii, fortifica organismul si actioneaza ca un puternic antioxidant.

Calitatile terapeutice ale gutuilor sunt cunoscute inca din antichitate, cand aceste fructe erau asociate cu fertilitatea, jucand un rol important in ceremoniile de nunta. Cercetatorii au realizat un studiu conform caruia gutuia este remediul potrivit in tratarea insuficientei pancreatice, dar si a guturaiului, a afectiunilor pulmonare si a tuberculozei. Datorita continutului de glucide, vitamine A, B, C, calciu, potasiu, fosfor, magneziu si fier, gutuile intaresc sistemul imunitar si il ajuta sa lupte impotriva virozelor respiratorii. Ceaiul din samburii de gutuie este recomandat in afectiuni precum tuse, bronsita si raguseala.

Totodata, gutuia are numeroase beneficii si asupra mucoasei gastro-intestinale, fiind eficienta in tratarea diareei si dizenteriei. Gutuile indeparteaza senzatia de greata, salivatia abundenta si mirosul urat al gurii. Nu in ultimul rand, „merele de aur” sunt recomandate in curele de slabire, care datorita aciditatii intervin cu succes in neutralizarea grasimilor.