Grupul Gastro: Anumite medicamente antiCOVID-19 interactionează cu medicația imunosupresoare

0
414

Grupul Gastro al Medicilor de Familie al Societății Naționale de Medicină de Familie atenționează că anumite medicamente antivirale ce se folosesc in prezent in terapia COVID-19, precum lopinavir/ritonavir, interactionează cu medicația imunosupresoare, pe care o iau pacienții cu boli cronice hepatice.

“Dacă vi se recomanda aceste medicamente, informati medicul despre terapia imunosupresoare pe care o luati si luati legatura cu medicul curant din centrul de transplant”, se arată într-un comunicat al Grupului Gastro.

În ceea ce privește administrarea de Paracetamol la aceste categorii de pacienți care s-au infectat cu noul coronavirus, reprezentanții Grupului Gastro susțin că este un medicament sigur si benefic dacă nu depăsiti dozele maxime admise. In doze de 2-3 g pe zi, adică 4-6 comprimate a 500mg, nu afectează functia hepatică.

Totodată, ei atenționează să nu se combine comprimatele simple de Paracetamol-indiferent de denumire comercială(Paracetamol, Panadol, Eferalgan, Paracetamol LPH, etc),cu alte combinatii care contin paracetamol,dar si alte substante (cum ar fi cofeina, aspirina, dextrometorfan, fenilefrina, guaifenezina, codeina) pentru că ați putea depăși doza maximă admisă.

Grupul Gastro al Medicilor de Familie al Societății Naționale de Medicină de Familie atenționează că pacienții cu boli cronice hepatice se pot infecta cu noul virus SARS-COV-2, iar forma de boală pe care o vor face depinde mult de tipul bolii hepatice sau de stadiul de boală in care se afla.

Pacienți cu risc înalt

Potrivit unui comunicat al Grupului Gastro, pacienții cu risc înalt pentru complicații sunt pacienții pre sau post transplan hepatic, în tratament imunosupresor, pacienții cu hepatita autoimună, cu medicație imunosupresoare de linia a doua, pacienții cu ciroză hepatică decompensată și pacienții cu hepatita alcoolică.

Pacienți cu risc moderat

În ceea ce privește pacienții cu risc moderat pentru complicații, aceștia sunt pacienții cu ciroză hepatică compensată, pacientii cu cancer (hepatocacinom, colangiocarcinom), din cauza imunosupresiei induse de cancer, dar si de medicatia chimioterapică.

În acest context, Grupul Gastro al Medicilor de Familie al Societății Naționale de Medicină de Familie recomandă respectarea măsurilor de protectie elementare, respectiv:

-spălat frecvent pe mâini cu apă si săpun sau solutii dezinfectante pe bază de alcool (timp de 20 secunde)

nu vă atingeți fata/gura/nasul/ochii
– tușiți sau strănutați în cot si utilizați batista de unică folosință, pe care o aruncați imediat după utilizare
– purtați masca când aveți simptome respiratorii
-distanțare fizică si evitarea aglomerației- minim 2 m distantă
-lucrați de acasă, când este posibil
– curățați si dezinfectați toate suprafețele pe care le atingeți des in casă (clanțe, telefoane, întrerupătoare, mânerul liftului, etc), cu soluții de clor sau alcool.

De asemenea, este recomandat ca relația cu medicul de familie/specialistul gastroenterolog în aceasta perioadă să fie păstrată la distanță, prin teleconsultații.

“Legătura cu medicul din ambulatoriul de specialitate sau spital se va face tot telefonic. Se recomandă limitarea vizitelor la spital în situatia exclusiva a existentei unei urgențe medicale sau aparitiei unor complicații! Sunt încurajate teleconferințele, telefoanele, e-mailurile pentru consulturile obișnuite sau sfaturi pentru o problemă nou apăruta.

Dacă este nevoie de proceduri medicale-ecografie, endoscopie, etc, acestea se vor face doar in cazuri de strictă necesitate, cu protectie speciala pentru medicul examinator, datorita transmiterii virusului si pe cale fecal- orala, nu doar respiratorie”, se arată în același comunicat.

 

Articolul precedentPatru județe și Bucureștiul, aproape 44% dintre cei infectați cu noul coronavirus
Articolul următorGCS: Alte 277 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus