Gripa aviara revine in Thailanda dupa zece luni

0
213

Virusul gripei aviare H5N1 a fost detectat in nordul Thailandei pentru prima data in ultimele zece luni, a anuntat luni ministrul agriculturii, citat de AP.

Testele de laborator au confirmat ca o pasare de curte a fost infectata cu virusul gripei aviare, dupa ce au fost semnalate sapte cazuri in care pasari au murit in conditii suspecte in provincia Sukhothai, a declarat Somsak Prisana-anantakul, ministrul agriculturii. El a precizat ca pasarile de curte au murit intr-o gospodarie rurala, iar celelalte zece care au supravietuit au fost sacrificate preventiv. De asemenea, o zona de 5 km in jurul casei a fost declarata zona in carantina si izolata, a adaugat ministrul. „Situatia este sub control”, a dat asigurari Somsak Prisana-anantakul.

Este primul caz de gripa aviara depistat in Thailanda din luna ianuarie, cand au fost semnalate doua izbucniri ale virusului H5N1. Exporturile de carne de pasare din Thailanda au fost suspendate in 2004.

Gripa aviara se transmite greu la om, insa expertii in virusologie se tem ca H5N1 ar putea suferi mutatii care l-ar face usor transmisibil de la om la om, iar efectul ar fi o veritabila pandemie. Pana in prezent, majoritatea cazurilor de infectare la om s-au produs dupa contactul direct cu pasarile. Cel putin 245 de oameni au murit in lume dupa ce au contractat virusul, informeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentBaby Expo va asteapta la editia a 13-a de iarna!
Articolul următorMS atentioneaza asupra importantei vaccinarii impotriva cancerului de col uterin