Ghid privind lupta impotriva cancerului, lansat in Romania

0
54

Experti romani si internationali au elaborat Carta Alba, un ghid de bune practici care ofera informatii despre politicile si strategiile dezvoltate la nivel european in lupta impotriva cancerului.

Documentul a fost lansat in cadrul unui proiect care isi propune sa faciliteze schimbul de experienta intre tarile europene pentru a identifica solutii pentru cresterea accesului pacientilor la tratamente de ultima generatie.

Ghidul ofera recomandari privind dezvoltarea unei platforme comune care sa faciliteze dialogul deschis si relevant intre factorii de decizie, in ceea ce priveste introducerea in sistemul legislativ romanesc a schemelor de acces facilitat si a registrelor de monitorizare. Potrivit specialistilor, acest lucru permite accesul mai multor pacienti la tratamente noi, fara a fi generate costuri suplimetare pentru bugetul de sanatate.

Prin intermediul Cartei Albe, specialistii au dezvoltat si implementat schemele de acces facilitat existente deja in Italia, unde au reprezentat un model de succes recunoscut ca avand eficienta si aplicabilitate marita in favorizarea accesului la inovatie.

Potrivit recomandarilor cuprinse in document, situatia specifica a cazurilor de cancer din Romania impune dezvoltarea mai eficienta a preventiei si utilizarea celor mai noi terapii, dar si o mai buna cunoastere a datelor statistice privind cancerul.

La nivel mondial, cancerul este responsabil pentru 25% dintre decese si reprezinta a doua cauza de mortalitate dupa bolile cardiovasculare, fiind principala cauza de deces in randul persoanelor din grupa de varsta 45-64 de ani.

Potrivit datelor prezentate in Carta Alba, in Romania, in anul 2012, incidenta cazurilor de cancer si mortalitate au fost de 78.760, respectiv 48.252 de cazuri.

Articolul precedentTest autoadministrabil pentru depistarea HIV, lansat in Romania
Articolul următorCinci semne ca esti insarcinata si nu gripata