Gheorghiță: Numărul cazurilor zilnice de COVID-19 ar putea depăși 1.500 la jumătatea lunii septembrie

0
100

Col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, avertizează că, pe fondul nevaccinării împotriva noului coronavirus, numărul cazurilor zilnice ar putea depăși 1.500 la jumătatea lunii septembrie.

El a subliniat și faptul că în ultimele două săptămâni numărul cazurilor de COVID-19 înregistrează un trend ascendent, mai ales în rândul tinerilor.

”În ultimele două săptămâni se constată o ușoară creștere a mediei cazurilor pe fiecare săptămână. Practic dacă ne uităm în ultimele două săptămâni, pe grupe de vârstă, constatăm că sub 40 de ani există o creștere importantă, chiar de circa 120%, a numărului de cazuri. Există categoric un trend ascendent la nivel național, chiar dacă în valoare absolută e vorba de un număr mic de cazuri”, a declarat joi Gheorghiță la un post de televiziune.

Ad in title

Totodată, coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că se așteaptă și la o creștere exponențială a cazurilor.

”Pe lângă această creștere lentă, pe care am observat-o și la celelalte valuri, la un moment dat urmează o creștere exponențială. În perioada următoare observăm o creștere progresivă, lentă, a numărului de cazuri, însă această predicție ne arată că e posibil, la jumătatea lunii septembrie, să ajungem la un număr mult mai mare de cazuri. Mai ales că nu avem încă un prag de imunitate colectivă atins la nivel național”, a adăugat Valeriu Gheorghiță la Digi24.

Întrebat la câte cazuri zilnice am putea ajunge la jumătatea lunii septembrie, Gheorghiță a răspuns: ”Se estimează chiar peste 1.500 de cazuri raportate în fiecare zi, însă acest lucru depinde foarte mult de numărul de persoane care vor fi imunizate până la acel moment. Și aici, când vorbim de imunizare, ne referim la vaccinare”.

Gheorghiță a mai spus că deși sunt județe unde rata de vaccinare este peste 50%, există totuși populație vulnerabilă nevaccinată, dra că se poate crește numărul celor vaccinați.

”Sunt județe, inclusiv Municipiul București, unde rata de imunizare colectivă este peste 60%. Cu toate acestea, avem în continuare populație vulnerabilă nevaccinată, ceea ce ne expune unui risc crescut de îmbolnăviri și de a dezvolta forme severe și de decese. (…) Avem încă suficient timp ca până la acel moment să creștem numărul de persoane vaccinate, să recuperăm din acest deficit, însă toate aceste lucruri țin de noi. Ține de fiecare, așa cum își estimează riscul de îmbolnăvire, însă în ceea ce privește vaccinarea COVID-19, trebuie să luăm în calcul nu doar protejarea sănătății noastre, ci și a celor din jurul nostru”, a mai spus medicul.

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare anti-COVID-19, cel mai mare risc de îmbolnăvire, mai ales cu varianta Delta, mai contagioasă, îl au oamenii care nu sunt vaccinați.

Articolul precedentValeriu Gheorghiță, despre administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19 în România
Articolul următorVIDEO Ziua Mondială a Creierului | Prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu, despre scleroza multiplă