Femeia de 46 de ani, care a suferit o reacţie adversă severă de tip anafilactic la câteva minute după inocularea vaccinului produs de AstraZeneca, se află internată într-un spital din Slatina, este în stare foarte bună şi, cel mai probabil, marţi va fi externată, a anunțat președintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), medicul Valeriu Gheorghiţă.

„Starea persoanei este foarte bună în momentul de faţă şi, din datele furnizate, urmează să fie externată în zilele următoare, probabil chiar mâine. Este de remarcat şi de subliniat faptul că personalul medical a reacţionat cu promptitudine, au cunoscut procedurile, s-a administrat adrenalină şi tot ce trebuie în cazul în care se instalează o astfel de reacţie”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, luni seară, la un post de televiziune..

„Eu aş putea sublinia un aspect, dacă ne aducem aminte, chiar din primele zile de la debutul campaniei de vaccinare în Marea Britanie s-au semnalat două cazuri de reacţie anafilactică la persoane cu istoric de şoc anafilactic în antecedente, iar reacţia anafilactică este una foarte rară, din datele pe care noi le avem la dispoziţie apar circa 2,5 până la cinci cazuri la cel puţin un milion de doze administrate, este o evaluare făcută în Statele Unite pe circa 17-18 milioane de doze fără să se înregistreze cazuri de deces din acest punct de vedere”, a explicat președintele CNCAV.

Valeriu Gheorghiță a precizat că, deşi reprezintă o reacţie adversă majoră, şocul anafilactic are o evoluţie favorabilă, dacă personalul medical recunoaşte la timp reacţia şi administrează tratamentul corect.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat, luni, că o femeie de 46 de ani a avut o reacţie severă, anafilactică, la scurt timp după ce i s-a administrat prima doză de vaccin AstraZeneca, ea nefiind cunoscută cu alergii.