Gheorghiță, despre șocul anafilactic: Deși e o reacție severă, nu a produs niciun deces la nivel mondial

0
33
vaccin, COVID-19
vaccin, COVID-19

De la începutul campaniei de  imunizare împotriva noului coronavirus, în România au fost înregistrate 4.184 de reacții adverse, cu o rată de 3 la mia de doze administrate, a declarat, marți, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activității privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță.

”De la debutul campaniei de vaccinare şi până în data de 21 februarie, au fost raportate un total de 4.184 de cazuri de reacţii adverse post-vaccinale indezirabile, cu o rată de circa trei cazuri la o mie de doze administrate, fiind considerate reacţii rare dacă ne uităm la modalitatea în care ele sunt prezentate în rezumatul caracteristicilor produsului, cu o frecvenţă de la unul pe o mie până la unul pe zece mii”, a declarat, marţi, Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă.

În săptămâna 15 – 21 februarie, au fost raportate un număr de 1.288 de reacţii adverse post vaccinale indezirabile, dintre care 87% au fost raportate pe platforma ANMDMR, restul fiind raportate direct la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Ad in title

”Vârsta mediană a persoanelor care au raportat reacţii adverse post vaccinale a fost de 41 de ani cu extreme între 16 şi 85 de ani, dintre acestea 66% au fost persoane de sex feminin. În funcţie de severitatea manifestărilor, după cum ştim, 1.263 de reacţii au fost clasificate ca nesevere”, a mai precizat Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiță, despre cazul de reacție alergică severă de tip anafilactic

„Pe 21 februarie, a fost înregistrat un caz de reacție alergică majoră, un șoc anafilactic, la o persoană de sex feminin de 46 de ani care, după administrarea primei doze de vaccin de la AstaZeneca, la aproximativ 10 minute a dezvoltat fenomene alergice, care au evoluat către scăderea valorilor tensionale cu instalarea criteriilor de șoc anafilactic. S-a intervenit rapid conform procedurilor, evoluția fiind rapid ameliorată. În circa șapte minute, pacienta era cu stare generală mult ameliorată. A fost transportată pentru continuarea monitorizării în spitalul din Slatina. Are o stare generală foarte bună și urmează să fie externată. Nu se cunoștea cu reacții alergice persoana respectivă”, a explicat președintele CNCAV.

„Subliniez că și la debutul campanie chiar în Marea Britanie au fost două cazuri care aveau în antecedent. Reacția anafilactică e o reacție extrem de rară, vorbim de o frecvență de 2,5 până la 5 cazuri la un milion de doze administrate. Deși e o reacție severă, odată ce e recunoscută la timp și se intervine corect, evoluția e favorabilă. Nu au fost înregistrate la nivel mondial cazuri de decese produse de acest tip de reacție alergică”, a mai precizat Valeriu Gheorghiță.

Articolul precedentDr. Adriana Pistol: Avem criterii epidemiologice pentru a face secvențierea tulpinilor noi de SARS-CoV-2
Articolul următorPreședintele CNCAV, despre reacţiile adverse la vaccinul AstraZeneca