Dr. Adriana Pistol: Avem criterii epidemiologice pentru a face secvențierea tulpinilor noi de SARS-CoV-2

0
392

Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol, a declarat marți că recomandarea secvențierii probelor pentru depistarea noilor tulpini de SARS-CoV-2 se face pe baza unor criterii epidemiologice stabilite. Călătoriile în zonele unde au fost identificate noi tulpini și contactul cu persoanele care au fost în acele zone sunt două dintre aceste criterii.

”Avem o serie de criterii epidemiologice care în mod evident înseamnă călătorii în zonă, legătură cu o persoană care a călătorit în zonă, dar nu numai acestea. Ne gândim pe viitor să secvențiem, și la persoanele care ar face totuși o infecție chiar și după două doze de vaccin, aceste tulpini care vor fi identificate tocmai pentru că ne dorim cu toții să și demonstrăm că există sau nu există eficacitatea indiferent a cărui vaccin este utilizat și asupra tulpinilor cu mutații. Și aici rămâne de văzut concomitent cu studiile pe care le vom avea de la companiile producătoare de vaccin”, a declarat marți dr. Adriana Pistol.

Specialistul a mai subliniat și faptul că aceste recomandări vor fi trecute și în metodologia de supraveghere.

”Această recomandare noi am adresat-o și către Ministerul Sănătății, unde au avut loc niște discuții. Vor fi trecute în metodologia noastră de supraveghere aceste criterii pentru că selecția pacienților pe baza unor informații care ar trebui să fie obținute încă de la momentul recoltării probei respective ar ajuta foarte mult în aflarea informației referitoare la depistarea unei tulpini, alta decât cea cunoscută, într-un timp mai scurt. Asta este ceea ce preconizăm ca și tactică, ca și strategie. Mai clar spus, în momentul în care am un pacient în fața mea și mă pregătesc să îi iau o probă și este simptomatic ar trebui să existe un set minim de întrebări care să mă facă să trimit acea probă către un laborator care are această capacitate să facă și secvențiere în situația în care se constată la primul test PCR  pe care îl face că există o suspiciune de tulpină posibil. Deci este un lanț al lucrurilor care ar trebui implementat. Am vorbit la Ministerul Sănătății acest lucru. La nivelul Ministerului Sănătății a fost creată o comisie de specialiști de laborator care se vor ocupa de implementarea a ceea ce v-am spus și sperăm ca foarte curând să vedem și în practică”, a mai precizat dr. Pistol.

Totodată, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică a mai spus că este clar că tulpina britanică există și că trebuie pus accent și pe celelalte tulpini.

”Interesul devine din ce în ce mai mare pentru tulpinile celelalte, sud-africană, braziliană, ori aici este ceva mai ușor să obținem niște informații pentru că nu toată lumea se duce în Africa de Sud sau în Brazilia sau să aibă contact prea mult cu astfel de persoane. Obiectivul, dincolo de depistarea tulpinii britanice care deja aș putea să spun că este realizat, de acum încolo trebuie să ne orientăm și către celelalte tulpini ca să putem fi în cunoștință de cauză cât mai repede posibil”, a mai spus dr. Adriana Pistol.

Articolul precedentGheorghiţă: Stocul de vaccin de la Moderna este zero. Când va ajunge în România o nouă tranșă de vaccin
Articolul următorGheorghiță, despre șocul anafilactic: Deși e o reacție severă, nu a produs niciun deces la nivel mondial