Valeriu Gheorghiță, despre obiectivul de vaccinare anti-COVID a șapte milioane de persoane până la 1 august

0
116
6328009 09.09.2020 A prepares to administer the Russian coronavirus vaccine developed by the Gamaleya Scientific Research Institute of Epidemiology and Microbiology to a volunteer during the third phase of the post-registration clinical trials at a clinic, in Moscow, Russia. On August 11, Russia became the first country in the world to register a vaccine against COVID-19. Vladimir Pesnya / Sputnik

Obiectivul privind atingerea pragului de șapte milioane de persoane imunizate anti-COVID-19 până la data de 1 august este unul „realist”, care poate fi atins, însă nu depinde doar de organizarea campaniei de vaccinare, ci şi de disponibilitatea cetăţenilor, a declarat, vineri, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la nivel naţional, col. dr. Valeriu Gheorghiţă.

„Este un obiectiv deja transmis, este un obiectiv asumat. Noi încercăm să creăm toate modalităţile prin care un număr mai mare de persoane care îşi doresc să se vaccineze să poată să facă acest lucru într-un mod cât mai simplu, cât mai facil, să nu mai fim într-un sistem birocratic. (…) Avem în momentul de faţă, din fericire, un număr suficient de doze încât să asigurăm vaccinarea unui număr mai mare de persoane. Cred că acest obiectiv este unul realist, putem să îl atingem, dar depinde de noi toţi, nu doar de cât de bine este organizată logistica procesului de vaccinare, ci şi de disponibilitatea oamenilor de a se vaccina”, a spus Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă, la Târgu-Mureş.

În context, acesta a explicat că disponibilitatea cetăţenilor de a se imuniza este direct legată de cât de bine sunt ei informaţi.

„Beneficiile vaccinării sunt incontestabile. Nu există un vaccin sută la sută eficient. Importantă este atingerea imunităţii colective şi vedem deja în România o evoluţie favorabilă din punct de vedere epidemiologic. România în momentul de faţă este în scenariul verde. Avem sub unu la sută rată de incidenţă cumulată la mia de locuitori la două săptămâni. (…) Deşi nu sunt date din studiile clinice, estimările arată că se menţine eficacitatea vaccinurilor actuale faţă de toate variantele virale circulante”, a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la nivel naţional.

Un maraton al vaccinării anti-COVID-19 se derulează, de vineri până duminică la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, peste 300 de voluntari fiind implicaţi în derularea evenimentului.

Valeriu Gheorghiţă a precizat că aceste evenimente vor continua la nivel naţional, pentru a facilita şi a creşte accesul unui număr cât mai mare de persoane la vaccinare.

„Aceste evenimente vor continua la nivel naţional. Au un rol deosebit de important, pe de o parte prin faptul că denotă solidaritatea şi responsabilitatea corpului medical, corpului academic de la cel mai înalt nivel din România. Toate aceste acţiuni sunt acţiuni de voluntariat. Este un gest onorant pe care colegii noştri îl fac în aceste zile pentru campania de vaccinare, pentru a facilita şi a creşte accesul unui număr cât mai mare de persoane la vaccinare. (…) Prin aceste demersuri putem creşte încrederea oamenilor în procesul de vaccinare”, a mai afirmat col. dr. Valeriu Gheorghiţă.

Articolul precedentPremierul Florin Cîțu, despre posibilitatea amânării măsurilor de relaxare
Articolul următorȘedință de Guvern, vineri seară, pentru aprobarea noilor măsuri de relaxare, începând cu 15 mai