Generatiile viitoare, afectate de boli provocate de schimbarile climatice – studiu

0
304

Schimbarile climatice afecteaza deja sanatatea oamenilor prin cresterea numarului de fenomene meteorologice extreme si cresterea poluarii aerului. Și daca nu se face nimic pentru a le atenua, acest impact ar putea imbolnavi o intreaga generatie de-a lungul vietii. Avertizarea vine din partea unei echipe de experti care a analizat efectele tot mai pronuntate ale schimbarilor climatice asupra sanatatii oamenilor.

Un copil nascut astazi se confrunta cu multiple efecte daunatoare ale schimbarilor climatice – crescand intr-o lume afectata de incalzirea globala, cu riscuri de malnutritie, boli infectioase, inundatii si caldura extrema, se arata in studiul publicat in jurnalul medical The Lancet.

 „Copiii sunt deosebit de vulnerabili la riscurile pentru sanatate ale unui climat in schimbare. Corpurile lor si sistemele imunitare se dezvolta in continuare, lasandu-le mai susceptibile la boli si poluanti de mediu”, a spus Nick Watts, care a condus studiul The Lancet Countdown on Health and Climate Change Study.

El a avertizat ca daunele aduse sanatatii in prima parte a copilariei sunt „persistente si universale” si pot avea consecinte pe toata durata vietii.

Studiul Lancet a fost realizat prin colaborarea a 120 de experti din 35 de institutii, printre care Organizatia Mondiala a Sanatatii, Banca Mondiala, Universitatea din Londra si Universitatea Tsinghua din China.

Echipa de cercetatori a constatat ca pe fondul cresterii temperaturilor si al evenimentelor meteorologice extreme, copiii ar fi mai vulnerabili la malnutritie si la cresterea preturilor la produsele alimentare si cel mai probabil ar putea fi afectati de incalzirea apelor, dar si de climatele care accelereaza raspandirea bolilor infectioase precum febra Denga si holera.

 

Poluarea aerului, o amenintare pentru sanatate

 

Una dintre amenintarile imediate si de durata pentru sanatate din cauza schimbarilor climatice este poluarea aerului, au spus cercetatorii. Acestia au solicitat masuri urgente pentru reducerea poluarii exterioare si interioare prin introducerea de combustibili si vehicule mai curate, dar si politici de incurajare a transportului sigur si activ, precum mersul pe jos si mersul pe bicicleta.

OMS spune ca la nivel global in anul 2016, sapte milioane de decese s-au datorat efectelor poluarii aerului casnic si ambiental. Marea majoritate a acestora a fost in tari cu venituri mici si medii. „Daca vrem sa ne protejam copiii, trebuie sa ne asiguram ca aerul pe care il respira nu este toxic”, a spus Sonja Ayeb-Karlsson, specialist global in domeniul sanatatii de la Universitatea Sussex din Marea Britanie, care a lucrat la studiul Lancet.

„Fara actiuni imediate din partea tuturor tarilor pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, castigurile in bunastarea si speranta de viata vor fi compromise, iar schimbarile climatice vor ajunge sa defineasca starea de sanatate a unei intregi generatii”, a spus el.

 

Articolul precedentȘase judete au raportat in ultima saptamana cazuri noi de rujeola. Cele mai multe sunt in Dolj
Articolul următorNoua Zeelanda, chemata la vot pentru legea eutanasiei