Guvern: Nou subprogram naţional de servicii conexe acordate pacienților cu tulburări din spectrul autist

0
225

Guvernul a adoptat, miercuri, o hotărâre prin care se introduce un nou Subprogram naţional de servicii conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist.

Actul normativ modifică şi completează Hotărârea Guvernului nr. 423/2022 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, documentul prevede introducerea unui nou Subprogram național de servicii conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist în cadrul Programului naţional de sănătate mintală pentru asigurarea accesului persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist la servicii conexe actului medical.

”Subprogramul național de servicii conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist vizează dezvoltarea de abilităţi cognitive şi competenţe emoționale, dezvoltarea limbajului şi comunicării sociale, gestionarea comportamentelor patologice şi înlocuirea acestora cu comportamente adecvate vârstei, cu scopul creșterii funcționalității persoanei cu TSA. Dintre metodele de intervenție specializată, eficacitatea cea mai mare o au programele de terapie comportamentală, terapia cognitiv-comportamentală şi programele de psihopedagogie specială (dintre intervenţiile psihopedagogice, logopedia s-a dovedit a fi cea direct implicată în ameliorarea dificultăţilor de limbaj şi comunicare)”, se arată în comunicat.

Totodată, se reglementează relaţia contractuală directă dintre unităţile de specialitate şi casele de asigurări de sănătate pentru finanţarea noului Subprogram prin stipularea obligaţiilor, sancţiunilor, precum şi condiţiile de reziliere, încetare şi suspendare a contractelor.

Tot prin acet act normativ se aprobă o nouă metodă pentru tratamentul bolnavilor cu epilepsie rezistentă la tratament medicamentos, în cadrul Programului naţional de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanţă, prin proceduri microchirurgicale sau prin implantarea unui dispozitiv medical de stimulare cerebrală neinvazivă a nervului vag.

Articolul precedentVIDEO Proiecte în domeniul inovației în sănătate, derulate de UMF „Carol Davila”. Perspective pentru 2023
Articolul următorGuvernul a decis majorarea plafonului veniturilor până la care pensionarii vor putea beneficia de medicamente compensate cu 90%