Fumatul provoaca anual 33.000 de decese in Romania

0
255

Fumatul produce anual peste 30.000 de victime in randul romanilor. Tutunul reprezinta un drog licit, responsabil pentru 75% dintre infarcte, la fumatorii cu varste sub 50 de ani si pentru 30% din decesele cauzate de diferite forme de cancer.

De Ziua Nationala fara Tutun (20 noiembrie), Agentia Nationala Antidrog a incercat sa traga un semnal de alarma asupra riscurilor consumului de tutun si a sustinut interzicerea publicitatii si promovarii tigarilor. La nivel mondial, fumatul constituie a doua cauza majora de decese. Peste 650 de milioane de persoane pot muri anual din cauza consumului si dependentei de tigari si alte sute de mii de oameni pot muri din cauza consumului pasiv de tutun, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Varsta medie de debut in consumul de tutun (la care fumatorii au inhalat cel putin unul sau doua fumuri) a scazut la 6 ani la noi in tara. Viata fumatorilor este redusa in medie cu 15 ani.

Mesajele se adreseaza tinerilor, politicienilor si societatii civile si sustin si interzicerea totala a publicitatii si promovarii tigarilor, intrucat asfel de masuri pot favoriza reducerea consumului de tutun in randul populatiei si, in special, a tinerilor.

Articolul precedentConditii insalubre in mai multe centre medicale din Iasi
Articolul următorFresenius a inaugurat cel mai mai mare centru privat de dializa din Europa