Franța trebuie să fie pregătită pentru o „reintrare în izolare în regim de urgenţă”, potrivit unui oficial

0
132

În timp ce Franţa a început luni o prudentă revenire la normalitate, un înalt funcţionar responsabil de pregătirea acestei ieşiri din izolare a avertizat că trebuie „anticipată” o reintrare în acest regim restrictiv.

„O reintrare în izolare în regim de urgenţă trebuie anticipată”, a avertizat Jean Castex în raportul său asupra ieşirii din izolare publicat luni, invitând la păstrarea „reversibilităţii măsurilor” în caz de recrudescenţă a epidemiei de coronavirus, potrivit AFP citată de Agerpres.

„În absenţa, pe termen scurt, a unui vaccin sau a unei soluţii curative, populaţia franceză rămâne vulnerabilă la o revenire a epidemiei”, subliniază înaltul funcţionar, însărcinat de premierul Edouard Philippe să coordoneze strategia de ieşire din izolare.

„Efectele” unei astfel de reveniri „ar fi în special distructive pentru o societate deja încercată şi, îndeosebi, pentru personalul medical”, avertizează în continuare Castex, ale cărui lucrări au determinat alegerea sa de către guvern în materie de ieşire din izolare la şcoală, în transporturi, în întreprinderi etc.

În acest raport, înaltul funcţionar şi primar din Prades (sud-vest), insistă asupra „nivelului foarte ridicat de vigilenţă” care trebuie menţinut în această primă etapă de ieşire din izolare.

Castex recomandă o „dezarmare” foarte „progresivă” a paturilor de la terapie intensivă în spitale, a căror capacitate a fost crescută în timpul crizei. Şi redeschiderea lor trebuie să se poată efectua „foarte rapid (în termene de 24, 48 sau 72 de ore, potrivit numărului de paturi) pentru a face faţă unui nou aflux de pacienţi”, spune el.

„O atenţie specială va trebui acordată de asemenea resurselor umane într-un context de oboseală a personalului spitalicesc, în special, în regiunile cele mai afectate de criză”, mai avertizează acesta. De asemenea, dacă deplasările sunt permise din nou în anumite condiţii, „prefecţii vor putea restabili restricţii pe plan local” în orice moment.

Articolul precedentSpitalul Județean de Urgență Deva devine spital suport pentru COVID-19
Articolul următorOrdonanța Militară nr. 11: Va fi ridicată carantina impusă în orașul Țăndărei