Edilul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că Primaria Capitalei, prin ASSMB, va deconta clinicilor de stat si private testarea PCR, cu teste normale, nu cele rapide, în primă fază, pentru 11.000 de bucureșteni care se înscriu voluntar in proiectul “Testam pentru Bucuresti”.

„Nu dam vouchere, nici bonuri, cum neadevarat s-a scris in aceste zile. Nu facem altceva decat ceea ce se intampla in toata lumea, sa testam persoanele fara simptome, dar care pot fi contaminate si sa reprezinte vectori de transmitere. Doar asa putem reporni activitatile si economia”, a anunțat Firea, prin intermediul unei postări pe Facebook.

În acelasi timp, ASSMB și cinci spitale s-au pregătit sa depuna proiecte pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile – direcționate în contextul epidemiei Covid pentru a proteja sănătatea populației, prin POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare) 2014-2020 – Axa 4, a anunțat primarul.

„Mă veţi întreba cu siguranţă ce se întâmplă cu testele de anticorpi, cele care ne spun cum a circulat virusul în Municipiul Bucureşti, deci care sunt persoanele care au trecut deja prin această infecţie şi, neavând simptome, deja s-au tratat sau imunizat. Acel proiect este unul separat şi care cu siguranţă va fi realizat. Primăria Capitalei şi cele şase primării de sector şi-au îndeplinit toate obligaţiile derivate din protocolul pe care l-am încheiat cu Institutul Matei Balş. Am achiziţionat testele, am pregătit cadrele medicale, am pregătit întreaga infrastructură. Inclusiv, avem la dispoziţie cabinetele de medicină şcolară care pot să realizeze acele testări în condiţii de siguranţă pentru pacienţi. Avem eşantioanele care au fost realizate de către specialiştii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică pentru fiecare sector în parte”, a spus primarul general, în debutul şedinţei Consiliului general.

Referindu-se la acest proiect, ea a menţionat că bucureştenii „aleşi prin eşantionarea specialiştilor de la INSP” vor primi din partea primăriilor de sector o scrisoare de invitare în urma căreia vor trebui să sune la call center-ul pus la dispoziţie de către Primăria Capitalei prin ASSMB. Astfel, li se vor transmite ziua, ora şi locul unde trebuie să se prezinte pentru testare.

„Nu este nimic altceva ce se întâmplă în Bucureşti decât ceea ce se întâmplă în toată lumea civilizată. Nu mai avem de ce să amânăm, nu mai avem de ce să ne ascundem. Salut iniţiativa reprezentanţilor guvernamentali, care au anunţat ieri că şi autorităţile naţionale vor începe testarea persoanelor fără simptome, tocmai pentru a încerca să determine cât mai bine care sunt tipurile de acţiuni de relaxare a măsurilor care vizează populaţie. Prin urmare nu facem altceva decât un lucru util, atât cetăţenilor, cât şi autorităţilor, pentru că noi vom pune la dispoziţia acestora toate rezultatele – şi în ce priveşte testarea de antigen, cu testele PCR, şi în ceea ce priveşte testele de anticorpi, care relevă circulaţia virusului în comunitate”, a precizat primarul general.