Fetele intre 11-14 ani pot fi vaccinate gratuit anti-HPV prin medicul de familie

0
25

Fetele cu varsta cuprinsa intre 11 si 14 ani pot fi vaccinate gratuit impotriva Virusului Papiloma Uman prin medicul de familie, potrivit declaratiilor presedintelui Fundatiei Renasterea, Mihaela Geoana, in cadrul unei conferinte de presa din data de 22 ianuarie 2013.

„Ca o noutate, Ministerul Sanatatii va deconta vaccinarea tinerelor fete daca acest lucru este cerut de catre parinti. Nu este un program prin care sa se ofere acest lucru, dar daca parintii se duc la medicul de familie si cer vaccinarea, fetele intre 11 si 14 ani pot primi vaccinul gratuit. De altfel vaccinul este foarte scump sa-l achizitionezi”, a precizat Mihaela Geoana, in cadrul conferintei de presa.

Din pacate, Ministerul Sanatatii nu dispune de fondurile necesare pentru a promova aceasta masura. Prin urmare, in acest caz, un rol important il are medicul de familie si societatea civila.

Ad in title

„Vaccinul este certificat ca fiind foarte sigur prin folosirea lui pe scara larga. Un motiv de bucurie si optimism este acela ca decidentii din Sanatate au decis sa inclusa vaccinul anti-HPV ca si posibilitate, oportunitate de vaccinare gratuita pentru fetitele de 11-14 ani. Vaccinul este recomandat si in afara acestui target de varsta, dar peste 14 ani vaccinarea se face cu bani asa ca poate este responsabilitatea noastra a tuturor sa informam in asa fel incat fetitele sa nu piarda aceasta posibilitate. Medicii de familie au fost intotdeauna preocupati de preventie, iar cancerul de col uterin este o pata rusinoasa pe obrazul Romaniei”, a declarat dr. Rodica Tanasescu, presedinte Societatea Nationala de Medicina Familiei.

Cancerul de col uterin reprezinta o adevarata problema de sanatate publica atat la nivel european cat si mondial. Anual sunt inregistrate aproximativ 270.000 de decese in intreaga lume. Marea majoritate a acestor decese, intr-un procent de 85%, se inregistreaza in tari cu venituri mici si mijlocii.

„in ceea ce priveste Romania, aceasta este pe primul loc la decele cauzate de cancerul de col uterin in toata regiunea europeana. Prin comparatie, in anul 2010, in Romania erau 10,5 decese la suta de mii de locuitori, cauzate de cancerul de col uterin, pe cand in Uniunea Europeana era de trei decese, iar in regiunea europeana de patru decese. Dupa Romania, in acest clasament urmeaza Lituania si Letonia cu mortalitati similare. si in aceste tari deficitul de screening de depistare precoce a cancerului de col uterin este la fel de prezent ca si in Romania”, a subliniat Victor Olsavszky, seful Biroului Organizatiei Mondiale a Sanatatii in Romania.

Articolul precedentA fost lansat Jurnalul Pacientului cu BPOC
Articolul următorIn 2014, pacientii cu scleroza multipla nu beneficiaza de fonduri suplimentare pentru tratament