Femeile care devin mame dupa varsta de 30 de ani sunt mai ferite de cancerul endometrial, afectiune ce presupune cresterea rapida si necontrolata a celulelor endometriale care captusesc uterul.

Potrivit cercetatorilor din California de Sud, femeile care aleg sa ramana insarcinate la o varsta inaintata prezinta riscuri, dar si avantaje. Astfel, femeile care raman insarcinate la varsta de 40 de ani prezinta un risc cu 44% mai mic de a dezvolta cancer endometrial, spre deosebire de femeile a caror ultima nastere s-a produs la varsta de 25 de ani sau chiar mai devreme. Pe de alta parte, femeile care au avut ultima nastere in intervalul 35-39 de ani, probabilitatea de a dezvolta cancer endometrial a scazut cu 32%. De asemenea, femeile care au devenit mame intre 30 si 34 de ani sunt cu 17% mai ferite sa sufere de cancer endometrial.

Aceste concluzii au fost formulate dupa ce oamenii de stiinta au analizat 17 studii, la care au participat aproximativ 9.000 de femei cu cancer endometrial si peste 16.500 de femei care nu sufereau de aceasta afectiune. Specialistii sunt de parere ca aceasta protectie contra cancerului endometrial este data de hormonii de sarcina.