Cercetatorii danezi au ajuns la concluzia ca femeile care lucreaza in ture de noapte prezinta un risc cu 40% mai mare de a dezvolta cancer mamar, potrivit unui nou studiu.

Astfel, cercetarile au evidentiat faptul ca femeile care lucreaza doua ture de noapte pe saptamana au un risc dublu de a suferi de cancer la san spre deosebire de femeile care lucreaza o singura tura de noapte. Explicatia consta in faptul ca unul dintre hormonii din organism cu potential in inlaturarea tumorilor poate fi afectat de dereglarea ritmului zi-noapte. Prin urmare, schimbarea stilului de viata, tulburarile de somn, dereglarea ritmului zi-noapte, alimentatia precara si sedentarismul pot determina aparitia cancerului la san.

La aceasta cercetare au participat peste 18.000 de femei, care in perioada 1964-1999 au lucrat in armata daneza. De asemenea, oamenii de stiinta au reusit sa contacteze 210 femei din cele 218 care au suferit de cancer la san in perioada 1990-2003. Participantele au completat mai multe chestionare referitoare la serviciul pe care l-au avut, la lucrul in ture si la medicamentele pe care le-au luat.

in ciuda numeroaselor cercetari, cancerul mamar reprezinta cea mai frecventa forma de cancer la femei, localizat la nivelul sanului, aparut in urma multiplicarii necontrolate a tesutului mamar. Prin frecventa sa, prin gravitatea evolutiei sale, cancerul la san continua sa fie o problema de mare actualitate.