FDA SUA a autorizat cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID-19 pentru persoanele imunocompromise

0
117

Food and Drug Administration (FDA) SUA a modificat autorizațiile de utilizare de urgență (EUA) atât pentru vaccinul anti-COVID-19 Pfizer/ BioNTech, cât și pentru vaccinul Moderna pentru a permite utilizarea unei doze suplimentare la anumite persoane imunocompromise.

Comitetul consultativ al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor pentru Practicile de Imunizare este programat să se întâlnească vineri pentru a discuta recomandări clinice suplimentare cu privire la persoanele imunodeprimate, informează FDA.

”Țara a intrat deja într-un alt val de pandemie COVID-19, iar FDA este conștientă de faptul că persoanele imunocompromise prezintă un risc deosebit de boală severă. După o analiză amănunțită a datelor disponibile, FDA a stabilit că acest grup mic și vulnerabil poate beneficia de o a treia doză de vaccinuri Pfizer/ BioNTech sau Moderna ”, a declarat comisarul interimar al FDA, dr. Janet Woodcock.

”Acțiunea de astăzi (joi – n.r.) permite medicilor să crească imunitatea la anumite persoane imunodeprimate care au nevoie de protecție suplimentară împotriva COVID-19. După cum am afirmat anterior, alte persoane care sunt complet vaccinate sunt protejate în mod adecvat și nu au nevoie de o doză suplimentară de vaccin COVID-19 în acest moment. FDA este implicată activ într-un proces riguros bazat pe știință, împreună cu partenerii noștri federali, pentru a lua în considerare dacă o doză suplimentară poate fi necesară în viitor”, a mai spus comisarul.

Persoanele care sunt imunocompromise într-un mod similar cu cele care au suferit un transplant de organ au o capacitate redusă de a combate infecțiile și alte boli și sunt deosebit de vulnerabile la infecții, inclusiv COVID-19.

FDA a evaluat informații cu privire la utilizarea unei a treia doze de vaccinuri Pfizer/ BioNTech sau Moderna la aceste persoane și a stabilit că administrarea celei de-a treia doze de vaccin poate crește protecția acestei populații. Acești pacienți trebuie sfătuiți să mențină măsurile de protecție pentru a ajuta la prevenirea COVID-19. În plus, contactele strânse ale persoanelor imunocompromise ar trebui de asemenea să fie vaccinate, pentru a oferi o protecție sporită celor dragi, mai apsune FDA.

FDA recomandă ca persoanele imunocompromise să discute cu furnizorul de servicii medicale despre opțiunile de tratament cu anticorpi monoclonali în cazul în care ar lua virusul sau sunt expuși la COVID-19.

FDA a autorizat tratamente cu anticorpi monoclonali pentru utilizare de urgență în timpul pandemiei pentru pacienții (cu vârsta de 12 ani și peste, cântărind cel puțin 40 de kilograme sau aproximativ 88 de kilograme) cu rezultate pozitive ale testării virale directe a SARS-CoV-2 și care prezintă un risc crescut de a face o formă severă și de a fi spiatlizați.

Vaccinul anti-COVID-19 Pfizer/ BioNTech este autorizat în prezent pentru utilizare de urgență la persoanele cu vârsta de 12 ani și peste, iar vaccinul Moderna este autorizat pentru utilizare de urgență la persoanele cu vârsta de 18 ani și peste. Ambele vaccinuri sunt administrate în două doze: vaccinul Pfizer/ BioNTech este administrat la trei săptămâni distanță, iar vaccinul Moderna este administrat la o lună distanță. Autorizațiile pentru aceste vaccinuri au fost modificate pentru a permite administrarea unei doze suplimentare la cel puțin 28 de zile după regimul cu două doze ale aceluiași vaccin la persoanele cu vârsta de 18 ani sau peste (cu vârsta de 12 sau mai mult pentru Pfizer/ BioNTech) imunocompromise.

 

Articolul precedentCâte certificate medicale au fost acordate în 2020
Articolul următorGheorghiță: Sănătatea publică este o prioritate. Când se impun măsuri de restricție, ele trebuie luate