Facem excelenta in educatie, dar am ramas in urma in sistemul sanitar, a declarat ministrul Sanatatii, Victor Costache

0
256

Ministrul Sanatatii a declarat ca Romania a ramas in urma in sistemul sanitar, lucru confirmat si de raportul Comisiei Europene privind starea sanatatii in tara noastra. Victor Costache a declarat ca acest lucru poate nu s-ar fi intamplat, daca medicii ar fi avut un cuvant mai important de spus in discutiile strategice din sistemul sanitar.

„in momentul de faţa suntem intr-o perioada critica pentru sistemul sanitar. Am vazut cu toţii raportul Comisiei Europene pentru Romania publicat acum doua saptamani. Cred ca nu am fi ajuns aici daca medicul ar fi avut un cuvant mai important in discuţiile strategice care s-au luat in cursul anilor in sistemul sanitar. in Romania am reuşit sa facem excelenţa in educaţie, iar universitaţile de medicina sunt un bun exemplu, dar am ramas in urma in sistemul sanitar. Cred ca imbinarea dintre excelenţa academica şi excelenţa profesionala ne va ajuta sa depaşim acest moment de cumpana”, a afirmat Victor Costache, la festivitatea de celebrare a 140 de ani de la infiinţarea Universitaţii de Medicina şi Farmacie „Gr T Popa din Iaşi”, potrivit Agerpres.

Comisia Europeana: Lipsa resurselor financiare si provocarile demografice pun in pericol sustenabilitatea sistemului de sanatate romanesc

 

Romania cheltuieste mai putin pentru sanatate decat orice alta tara din UE, insa cresterea cheltuielilor pentru sanatate, daca fondurile sunt utilizate in mod eficient, ar putea imbunatati accesul la asistenta medicala eficienta si furnizata la timp, ceea ce, la randul sau, ar putea reduce mortalitatea prin cauze tratabile. Este una dintre concluziile raportului privind starea sanatatatii in UE, publicat la sfarsitul lunii noiembrie de Comisia Europeana.

”Contributiile de asigurari sociale de sanatate constituie principala sursa de finantare, dar, avand in vedere gama larga de scutiri, practic doar un sfert din populatia totala eligibila contribuie efectiv la finantare. Rezolvarea acestei probleme ar creste baza de finantare si ar intari sistemul de asigurari sociale de sanatate. De-a lungul anilor s-au luat diverse masuri pentru a se reduce numarul scutirilor si pentru a se spori ratele contributiilor, dar proportia in permanenta redusa a populatiei platitoare arata ca sistemul este extrem de subfinantat”, se mai arata in document.

Și alte tendinte pun in pericol sustenabilitatea pe termen lung a sistemului, inclusiv imbatranirea populatiei (ceea ce determina o mai mare cerere de servicii de asistenta medicala si o restrangere a bazei de resurse) si emigratia persoanelor de varsta activa (care are ca efect reducerea contributiilor si restrangerea si mai acuta a bazei de resurse), mai atrage atentia Comisia.

Articolul precedentGhidul supravietuitorului de cancer, lansat in limba romana
Articolul următorSemnal de alarma privind zaharul din bauturile calde de sezon – studiu