Birocratia indeparteaza tinerii medici de sistemul sanitar, spune Victor Costache. Ce solutie a gasit ministrul

0
293

Ministrul Sanatatii spune ca birocratia din sistemul sanitar tine departe medicii tineri si talentati. Victor Costache a dat ca exemplu echivalarea studiilor facute in strainatate, procedura care a durat sase luni in cazul lui. 

„M-am intors in Romania in 2013, in condiţiile in care absolvisem Facultatea de Medicina in ’99 in Iaşi. Din 2001 am lucrat in Franţa, unde am facut inca o data rezidenţiatul. Am facut rezidenţiatul in instituţii prestigioase din Toulouse şi Grenoble, in mod oficial ca şi rezident al statului francez, apoi ca medic specialist şi ulterior primar. intorcandu-ma in ţara cu diploma de medic specialist, medic primar, membru al Colegiului Francez in specialitatea mea, a urmat o batalie birocratica de aproximativ de şase luni pentru a reuşi sa-mi echivalez nişte diplome europene”, a relatat ministrul Sanataţii, potrivit Agerpres.

Ulterior, Victor Costache a spus ca nu işi doreşte ca astfel de situaţii sa se mai repete şi in alte cazuri.

„imi doresc ca acest lucru sa nu se mai repete. imi doresc foarte mult o descentralizare a acestui fenomen. Am cazut de acord cu colegii mei, domnii rectori sa lucram impreuna, in primul rand sa debirocratizam tot parcursul rezidentului. Nu vreau sa inventam nimic. Vreau sa preluam modele europene care funcţioneaza deja. in Franţa, dupa cum ştiţi, au unul dintre cele mai bune sisteme de formare din Europa şi au sistemul sanitar cel mai evoluat, formarea rezidenţilor ajunge sa fie şi este delegat la universitaţi. Sper sa vedem pe viitor ca pe diploma de specialist care se da la sfarşitul perioadei de rezidenţiat sa apara şi numele universitaţii in care a absolvit rezidentul, dupa cum apare pe diploma mea. Va marturisesc ca in 12 ani cat am lucrat in Franţa, şi in anul in care am lucrat in Canada, nu am vazut niciodata sediul Ministerului Sanataţii. Va spun acest lucru pentru ca imi doresc ca şi la noi aceasta birocraţie care indeparteaza tinerii noştri atat de capabili de sistemul sanitar romanesc sa dispara”, a mai afirmat ministrul Victor Costache.

Articolul precedentGhidul supravietuitorului de cancer, lansat in limba romana
Articolul următorSemnal de alarma privind zaharul din bauturile calde de sezon – studiu