FABC: Rolurile esențiale ale celulelor hematopoietice

0
342
foto: FABC
Celulele stem hematopoietice sunt celule care se găsesc în măduva osoasă și care au capacitatea de a se transforma în orice tip de celulă a sângelui și a sistemului imunitar. Aceste celule sunt responsabile de producerea de leucocite (globule albe), hematii (globule roșii) și trombocite (plachete sanguine), care au roluri esențiale în apărarea organismului de infecții, transportul oxigenului și coagularea sângelui – se menționează într-un material informativ postat de Federatia Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), pe care îl atașăm integral.

Celulele stem hematopoietice se pot regenera, diferenția și circula între sânge și măduvă osoasă

Celulele stem hematopoietice se pot recolta din mai multe surse: măduva osoasă (în sala de operație, sub anestezie generală, prin puncții în crestele iliace), sângele periferic (prin procedura de afereză) sau sângele placentar / cordonul ombilical (la naștere). Fiecare sursă are avantaje și dezavantaje în funcție de cantitatea, calitatea și compatibilitatea celulelor stem hematopoietice obținute. Cea mai folosită sursă pentru recolta de celule stem este sângele periferic (aprox. 100% din toate transplanturile autologe și peste 75% dintre transplanturile alogene cu celule stem hematopoietice).
Mai multe informații pe acest subiect puteți găsi în broșura despre transplantul medular disponibilă AICI.
Materialul postat este parte a campaniei despre cancerele de sânge a Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România în parteneriat cu Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice și Societatea Română de Transplant Medular cu sprijinul unor companii private.
Articolul precedentCrucea Roșie Română: Demonstrații de prim-ajutor în Piața Romană din Capitală (VIDEO)
Articolul următorASSMB: Nou atelier din seria „Nu e interzis să întrebi!”