Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania face apel la autoritati pentru a rezolva problema pacientilor cu cancer, deoarece acestia au ajuns in situatia de a-si asigura tratamentul recurgand la medicamente cumparate din strainatate, pe propria cheltuiala. Absenta morfinei nu este singura deficienta majora a programului oncologic national.

Astfel ca sistemul clawback si impunerea unor preturi nesustenibile pentru medicamentele cu prescriptie medicala au generat disparitia de pe piata romaneasca a unor produse indispensabile tratamentului persoanelor care sufera de cancer.

„Retragerea principalului ofertant de morfina reprezinta doar partea vizibila a icebergului de probleme cu care se confrunta oncologia si care, de-a lungul anilor, au fost semnalate atat autoritatilor cat si opiniei publice de catre Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania. Din pacate semnalele de alarma nu au fost luate in serios , programul de oncologie fiind pe mai departe subfinantat. in mod implicit aceasta indiferenta se transforma intr-o condamnare la moarte a suferinzilor de cancer”, au declarat reprezentantii Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.

Foarte multi pacienti au fost pusi in situatia de a nu mai primi tratamentul corespunzator din cauza bugetului insuficient alocat spitalelor, iar medicii au fost nevoiti sa decida cine primeste si nu tratament.

„Am decis ca nu ne vom opri din proteste si actiuni radicale, decat atunci cand situatia noastra va intra pe un fagas de normalitate si vom fi prezenti, cu votul nostru, acolo si atunci cand se decide pentru noi”, a declarat Cezar Irimia, presedinte Federatia Asociatiilor bolnavilor de Cancer din Romania.