Cercetatorii israelieni au conceput o capsula ingerabila care capteaza imagini pe masura ce inainteaza prin intestine. Dispozitivul care foloseste tehnologie pe baza de raze X de mica putere pentru a genera in siguranta imagini 3D de inalta rezolutie, ii poate ajuta pe medici sa depisteze cancerul colono-rectal.

Capsula transmite incontinuu informatii catre un receptor de date la incheietura mainii. Astfel ca pacientii pot merge sa joace o runda de golf sau sa faca o plimbare in timp ce micul dispozitiv isi face treaba. La terminarea investigatiilor, capsula poate fi eliminata pe cale naturala. Cancerul colorectal este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer intalnite la femei si la barbati, aflat pe locul trei intr-un clasament al ratei de incidenta pentru diferite tipuri de cancer, potrivit Agentiei Internationale de Cercetare a Cancerului. La nivel global ocupa locul al patrulea in randul celor mai des intalnite cauze de deces in urma imbolnavirii de cancer.

Anual numarul deceselor din cauza cancerului colorectal este de 608.000 in intreaga lume, adica 8% din toate decesele atribuite cancerului. in ceea ce priveste Statele Unite ale Americii, cancerul colorectal reprezinta cea de-a doua principala cauza de deces in urma imbolnavirii de cancer.