FABC: Broșură online despre mielomul mutiplu

0
295
”Mielomul multiplu este un tip de cancer al sângelui care afectează plasmocitele, celule care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor producând anticorpi care pot recunoaște și distruge agenții patogeni intrați în organism. În cazul mielomului multiplu, plasmocitele canceroase (maligne) se acumulează în măduva osoasă și înlocuiesc celulele sănătoase; în loc să producă anticorpi utili organismului, aceste celule modificate malign produc o cantitate mare de imunoglobulină ineficientă, numită și proteina M, care se acumulează în sânge și oase, ceea ce duce la complicații specifice.
Denumirea de „multiplu” se referă la faptul că, foarte frecvent, acesta se poate dezvolta în mai multe zone sau spații ale măduvei – fie sub forma unei tumori, fie sub forma unor eroziuni osoase” se menționează  în introducerea unei recente broșuri destinată informării publicului realizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România în parteneriat cu Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice și Societatea Română de Transplant Medular cu sprijinul Sanofi, Novartis, Janssen, Bristol Myers Squibb, AstraZeneca și Pfizer.
Pacienții și cei interesați pot afla o multitudine de informații despre această patologie: materialul informativ poate fi consultat și descărcat gratuit AICI.
Articolul precedentSolidaritatea Sanitară a lansat aplicația „Calculatorul salariilor din sănătate”. Care este utilitatea ei
Articolul următorMinisterul Sănătăţii: HG privind strategia naţională de vaccinare până în 2030 nu impune vaccinarea obligatorie