Mutația sud-africană suferită de noul coronavirus este de 1,5 ori mai contagioasă comparativ cu varianta deja cunoscută, dar nu mai severă, a concluzionat un grup de experți sud-africani.

Potrivit epidemiologului şi copreşedinteșui comitetului ştiinţific al Ministerului sud-african al Sănătăţii, Salim Abdool Karim, mutația poartă denumirea 510Y.V2, este cu 50% mai transmisibilă, dar nu s-au gasit indicia că noua tulpină ar fi mai severă decât cea obișnuită, scrie AFP citată de presa internațională.

La tragerea acestor concluzii au ajutat în special datele strânse din principalele focare de contaminare.

„Lumea a subestimat acest virus. Acest virus poate evolua şi adapta”, a declarat unul dintre experți, Alex Sigal, de la Institutul de cercetare pentru sănătate din Africa de Sud, citat de presa internațională.

Africa de Sud a înregistrat peste 1,3 milioane de cazuri de COVID-19 și aproximativ  37.000 de decese. Luni, însă, ministrul Sănătăţii, Zweli Mkhize Grav, a anunțat  o scădere cu 23% a numărului de cazuri.

Cu toate acestea, internările în spital au crescut cu 18,3% în raport cu săptămâna precedent, al doilea val al pandemiei exercitând o presiune mare asupra sistemului sanitar al ţării, care deja este solicitat la maxim.