Unii experți internaționali sunt de părere că imunitatea colectivă nu reprezintă o cale de ieși din pandemia de COVID-19 și că un vaccin împotriva acestei boli ramane în continuare cel mai bun mod de a pune capăt situației create de virusul SARS-CoV-2.

Fostul director al Centrelor Americane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, dr. Thomas Frieden, a declarat pentru CNN că cea mai bună modalitate de a obține imunitate pe scară largă este vaccinarea. Specialistul a mai precizat că atunci când sunt suficienți oameni vaccinați, gradul de răspândire a bolii, în funcție de afecțiune, poate fi 60%, 80%, 90%.

„Orice infecție, de oriunde, poate reprezenta o potențială amenințare în altă parte deoarece chiar dacă te simți bine și treci fără probleme, fără consecințe pe termen lung, s-ar putea să o răspândești la cineva care moare din cauza ei”, a declarat dr. Frieden pentru CNN.

Potrivit sursei citate, un document elaborat de mai mulți oameni de știință din lume arată că lăsarea virusului să se extindă ar putea conduce la epidemii recurente, mai ales că nu există dovezi că oamenii sunt protejați pe termen lung după ce au fost infectați.