ANPC propune vânzarea produselor de panificație vrac sub formă preambalată sau cu vânzare asistată

0
45
Foto: retete.unica.ro

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) propune, în vederea limitării contactului fizic a consumatorilor cu produsele de panificație și patiserie vrac în contextual pandemiei, comercializarea acestora sub formă preambalată sau cu vânzare asistată. În acest sens, ANPC are și un proiect de ordin care s-a aflat în dezbatere publică.

”Ideea acestui ordin era de fapt să preîntâmpinăm prezența consumatorului în punctele de autoservire pentru că, știm foarte bine, există acel gest reflex al cumpărătorului de a verifica dacă produsul este proaspăt, dacă este cald etc. Trebuie să limităm la maximum contactul fizic al produsului de către cumpărător în ideea în care respectivul cumpărător poate atinge mai multe produse în afară de cele pe care le cumpără el. (…) Acest ordin nu ar fi viza doar preîntâmpinarea răpândirii acestui virus. Urmărim, de fapt, o creștere a gradului de securitate al produsului pentru că pot apărea și alte complicații nu doar răspândirea acestui virus. (…) Eu cred că ar fi o măsură în plus pe care o luăm pentru a asigura securitatea și sănătatea consumatorului roman”, a declarat Eduardt Cozminschi, președintele ANPC, pentru Sănătatea.TV și RoHealthReview.ro.

Președintele ANPC a mai precizat că la nivelul instituției pe care o conduce există o permanentă preocupare pentru supravegherea și monitorizarea pieței în ceea ce privește contaminarea și transmiterea noului coronavirus și că toate sesizările pe care le-au primit au fost puse într-un ghide de bune practici.

Ad in title

”A crescut numărul reclamațiilor și sesizărilor în această perioadă privind modul de desfășurare a comerțului. Aceste sesizări și reclamații am încercat să le transpunem într-un ghid de bune practici cu marele rețele comerciale în ideea în care să eliminăm orice alte surse de contaminare sau de transmitere a acestui virus. La nivelul ANPC există o permanentă preocupare pentru supravegherea și monitorizarea pieței din acest punct de vedere. (…) Printre cele mai multe sesizări și reclamații le avem și pe cele din sectorul acesta al pâinii și al produselor de panificație. Tocmai de aceea s-a și impus nevoia acestui proiect legislativ. Alte sectoare la care am primit foarte multe reclamații sunt cele privind desfacerea vrac a legumelor și fructelor, la dulciuri, iar în acest sens s-au luat măsuri la nivelul hipermarketurilor pentru a se restrânge pe cât posibil desfacerea vrac a produselor”, a mai adăugat Eduardt Cozminschi.

În ceea ce privește parcursul proiectului legislative, după dezbaterea publică, ”trebuie să notificăm și Comisia Europeană de orice modificare a legislației naționale în domeniu. Deci mai durează cel puțin 2-3 luni de zile până ordinul respectiv să își facă efectul. (…) Probabil vom încerca să facem o reformulare, ca urmare a propunerilor pe care le-am primit de la reprezentanții asociațiilor de consumatori care susțin inițiativa noastră, ca să se înțeleagă foarte clar că există alternative. Deci, dacă produsul nu este preambalat poate fi achiziționat prin vânzare asistată”, a subliniat președintele ANPC.

Articolul precedentExperți internaționali: Imunitatea colectivă nu reprezintă o cale de ieșire din pandemia de COVID-19
Articolul următorCE a trei încheiat contracte pentru 800 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19