Experți în sănătate internaționali: Credem la sfârșitul lui 2022 vom putea controla virusul SARS-CoV-2

0
464

Oamenii de știință de la nivel internațional analizează momentul în care virusul SARS-CoV-2 ar putea fi controlat și estimează pentru acest fapt sfârșitul anului 2022.

Analizele sunt pe măsură ce valurile de infectare cu varianta Delta a SARS-CoV-2 încetinesc în multe regiuni de pe glob, potrivit interviurilor efectuate de Reuters cu zeci de experți de top în sănătate.

Experții în sănătate se așteaptă ca primele țări care vor ieși din pandemie să aibă o combinație între rate mari de vaccinare și imunitate naturală printre cei infectați cu coronavirus, precum SUA, Marea Britanie, Portugalia și India.

Cu toate acestea, specialiștii avertizează că SARS-CoV-2 rămâne un virus imprevizibil cu mutații ce apar în urma infectării populațiilor nevaccinate.

De asemenea, niciunul dintre experți nu exclude în totalitate ceea ce unii au numit ”un scenariu apocaliptic” în care virusul are mutații până la punctul în care evită imunitatea cu greu căpătată. Experții păstrează însă și o notă de optimism și speră că multe țări vor lăsa în urmă ce e mai rău din pandemie în următorul an.

”Credem că între acest moment și sfârșitul lui 2022 este punctul în care vom controla acest virus… când vom putea reduce semnificativ boala severă și moartea”, a declarat Maria Van Kerkhove, epidemiolog în fruntea acțiunii de combatere a COVID-19 de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Viziunea agenției se bazează pe munca cu experții în boli care mapează cursul probabil al pandemiei în următoarele 18 luni. Până la sfârșitul lui 2022, OMS are în vizor ca 70% din populația lumii să fie vaccinată.

”Dacă ajungem la acea țintă, vom fi într-o situație epidemiologică foarte foarte diferită”, a spus Van Kerkhove.

Cazurile de COVID-19 și decesele au scăzut din luna august în aproape toate regiunile de pe glob, potrivit raportului OMS de pe 26 octombrie.

Europa a fost o excepție, Delta făcând noi ravagii printre țările cu acoperire vaccinală scăzută, precum Rusia și România, dar și în locurile unde a fost ridicată obligativitatea purtării măștii. Varianta a contribuit și la numărul tot mai mare de infectări în țări precum Singapore și China, care au rate mari de vaccinare însă puțină imunitate naturală, din cauza restricțiilor mult mai dure.

”Tranziția va fi diferită în fiecare loc din cauză că va fi condusă de cantitatea de imunitate din populație, obținută în urma infectării naturale și, desigur, distribuția vaccinului, care este variabilă…de la regiune la regiune, de la țară la țară”, spune Marc Lipsitch, un epidemiolog de la Școala T.H. Chan pentru Sănătate Publică de la Harvard.

Articolul precedentNumărul cazurilor COVID-19, în creștere la nivel global a doua săptămână consecutivă
Articolul următorDelegația OMS, întâlnire cu prof. dr. Daniel Coriu, la sediul Colegiului Medicilor din România