Există riscul ca valul doi al pandemiei COVID-19 să se suprapună cu răspândirea virusului gripal sezonier

0
101

Prof. Dr. Geza Molnar, medic epidemiolog și președinte de onoare al Societății Române de Epidemiologie, a precizat într-un interviu telefonic acordat Sanatatea.TV și www. RoHealthReview.ro că există un posibil risc de suprapunere al virusului gripal cu virusul SARS-CoV-2 în cel de-al doilea val al pandemiei de COVID-19. Dar în același timp, a atras atenția că, deși pentru SARS-CoV-2 nu există încă un mijloc de prevenție dovedit, împotriva gripei ne putem proteja vaccinându-ne.

”Riscul pentru valul doi al pandemiei constă într-o posibilă suprapunere a răspândirii virusului gripal sezonier concomitent cu virusul SARS-CoV-2. Din acest motiv, trebuie precizat că pentru virusul gripal avem un mijloc de prevenție dovedit eficient pentru categoriile de risc, respectiv vaccinul antigripal. Acest mijloc de prevenție ar trebui ca să fie aplicat din timp si nu lasat pentru sfârșitul lunii decembrie și să întrebăm și în luna martie a anului viitor dacă să ne mai vaccinăm sau să nu ne mai vaccinăm. Însă, până în momentul de față, și sunt doar păreri pentru că nu avem nicio dovadă concretă, probabilitatea ca răspândirea celor două virusuri să se suprapună există. Dar, după părerea mea, întâi vor veni virozele respiratorii și gripa iar după acestea va urma valul doi de răspândire de COVID. Și spun că, cel puțin la ora actuală, valul doi nu are niciun motiv să fie mai grav sau mai înspăimântător, nici sub aspectul mortalității și nici sub aspectul morbidității, ca în actuala perioadă de șase luni”, a declarat prof. dr. Geza Molnar.

Potrivit epidemiologului, se estimează ca valul doi al pandemiei de COVID-19 să apară la sfârșitul lunii decembrie, începutul anului viitor.

Articolul precedentApelul unui manager de spital de primă linie în lupta împotriva COVID-19 cu privire la măsurile de protecție
Articolul următorSpitalul Monza a încetat activitatea COVID-19 pe 6 iulie și își reia activitatea normală pe 20 iulie