Exerciţiile fizice menţin creierul sanatos – studiu

0
268

Exerciţiile fizice nu menţin in forma doar muşchii şi articulaţiile, ci şi celulele creierului, arata un studiu realizat recent in Germania şi citat de UPI.
Activitatea fizica ajuta la menţinerea materiei cenuşii din creier, asociata cu diverse capacitaţi şi abilitaţi de gandire.
Prin menţinerea materiei cenuşii intacte se poate preveni declinul cognitiv, a explicat echipa de cercetatori care a publicat cercetarea in Mayo Clinic Proceedings.
”Acest (studiu – n.r.) ofera dovezi indirecte potrivit carora exerciţiile aerobice pot avea un impact pozitiv asupra funcţiei cognitive”, a declarat doctor Ronald Petersen, neurolog la Mayo Clinic din Statele Unite, citat sambata de UPI.
„O alta caracteristica importanta a studiului este aceea ca aceste rezultate se pot aplica şi in cazul adulţilor varstnici. Exista dovezi solide cu privire la importanţa exerciţiilor fizice in a doua parte a vieţii, dar este totodata incurajator faptul ca pot exista efecte pozitive asupra creierului şi mai tarziu in viaţa”, a subliniat Petersen, coautor al unui articol ce insoţeşte studiul.
Cercetatorii germani, conduşi de Katharina Wittfeld, au monitorizat peste 2.000 de persoane adulte din nord-estul Germaniei, incepand din anul 1997 pana in anul 2012. in aceasta perioada a fost evaluata activitatea fizica a participanţilor şi au fost realizate teste de imagistica prin rezonanţa magnetica.
Deşi studiul a identificat o asociere intre exerciţiile fizice şi sanatatea creierului, nu a fost dovedita o relaţie cauza-efect, au notat cercetatorii.
Potrivit experţilor Mayo Clinic, sunt recomandate exerciţii moderate, efectuate regulat – aproximativ 150 de minute pe saptamana. De asemenea, specialiştii recomanda evitarea fumatului, urmarea unor obiceiuri alimentare sanatoase, menţinerea unei greutaţi sanatoase, menţinerea tensiunii arteriale in limite normale, controlul nivelului colesterolului şi reducerea glicemiei. 

Articolul precedentProf. dr. Coriu: In Romania nu exista registre cu numarul romanilor care au boli hematologice
Articolul următorInteligenţa artificiala poate permite o analiza „aproape in timp real” a unei tumori cerebrale in timpul unei intervenţii chirurgicale