Exercitiile fizice in exces, de genul celor realizate in cadrul maratoanelor si triatloanelor, pot afecta sanatatea inimii, determinand anomalii ale ritmului cardiac.

Oamenii de stiinta au demonstrat ca programele intensive de antrenament fizic si concursurile de anduranta pot afecta inima, de aceea ei recomanda maxim o ora de exercitii fizice pe zi.

Desi studiile anterioare au aratat ca exercitiile fizice sunt eficiente in prevenirea si tratarea unor boli, cum ar fi cele cardiovasculare, trebuie sa existe o limita superioara de o ora pentru a preveni efectele adverse, traumele musculo-scheletice si stresul cardiovascular. Exercitiile fizice in exces produc schimbari cardiovasculare structurale si tranzitorii si duc la cresterea nivelurilor biomarkerilor cardiaci, procese care de cele mai multe ori revin la normal intr-o saptamana. Adesea, la persoanele care se supun antrenamentelor excesive, traumele pot determina dezvoltarea cicatricelor cardiace si aparitia unui ritm anormal al inimii.

De asemenea, un alt studiu a evidentiat faptul ca 12% dintre alegatorii de la maraton aveau cicatrice miocardice. Astfel, pentru a evita gravele probleme de sanatate, oamenii de stiinta le recomanda adultilor sa practice exercitii fizice de aerobic intre 30 si 60 de minute pe zi, in timp ce pe copii ii sfatuiesc sa faca miscare cel putin 60 de minute pe zi.