EXCLUSIV: Vitamina D și izolarea. Cine ar trebui să apeleze la suplimente

0
48

Specialiștii din sistemul public de sănătate din Marea Britanie au emis o recomandare privind administrarea suplimentelor de vitamina D pentru cei care au petrecut și petrec mult timp în izolare, fără să iasă la soare. Pentru a afla dacă recomandarea făcută de specialiștii britanici s-ar potrivi și în cazul românilor, am stat de vorbă cu conf. dr. Mihai Craiu, fondatorul Spitalului Virtual pentru Copii.

Mihai Craiu a explicat, pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, că vitamina D are multiple roluri în organism, în prim-plan fiind reglarea metabolismului fosfocalcic, cu stimularea absorbției de calciu din intestin și minimalizarea pierderilor de calciu în urină.

De asemenea, Mihai Craiu a menționat importanța vitaminei D în fixarea calciului în oase și muschi, precum și rolurile majore în alte aparate și sisteme, respectiv în imunitate (modularea citokinelor proinflamatorii, rol în actiunea limfocitelor T), în controlul fenomenelor alergice, prin intermediul Interleukinei IL-33.

Ad in title

Cu toate acestea, medicul atenționează că nu toate categoriile de populație trebuie să apeleze la suplimentul de vitamina D, fie că este vorba despre perioada de izolare, fie că este vorba despre o perioadă obișnuită.

“Dacă ne referim la persoane la risc, respectiv copii mici, gravide sau mame care alaptează, persoane cu sindrom de maldigestie-malabsorbiție, persoane care primesc tratament cortizonic, pacienți cu afectare renală sau hepatică severă obezitate, tuberculoză, sarcoidoză, etc, administrarea vitaminei D este necesară tot timpul, nu numai în perioada izolării. Dacă ne referim la copiii școlari, cu o dietă diversificată și fără boli active, nu este necesară (n.r. administrarea vitaminei D), doar pentru că există prevederile legale de izolare la domiciliu”, a explicat fondatorul Spitalului Virtual pentru Copii.

Potrivit specialistului, toate aceste categorii de risc au nevoie de suplimentare a vitaminei D de lungă durată și de monitorizare de specialitate, pentru eventuala ajustare a dozelor.
“Doza administrată la persoanele la risc depinde de maladia subiacentă și de nivelul seric al vitaminei D circulante”, a adăugat doctorul Mihai Craiu.

Copiii pot ieși în jurul locuinței, cu mască și respectarea distanțării sociale

În ceea ce privește efectele izolării asupra imunității copiilor școlari, Mihai Craiu este de părere că această perioadă nu are niciun efect asupra celor care stau în casă, fiind vorba “doar despre o teorie”.

De asemenea, doctorul a spus că toți copiii pot ieși o vreme afară, în jurul locuinței, dacă respectă distanțarea socială și dacă poartă mască.

Administrarea vitaminei D la preșcolari

Pe de altă parte, pentru preșcolari, fondatorul Spitalului Virtual pentru Copii a explicat că ar fi necesară o doză zilnică de vitamina D de 400-800 UI, între lunile octombrie și martie.

“În conformitate cu unul dintre cele mai elaborate ghiduri de profilaxie cu vitamina D la copil, ghidul polonez [Charzewska J, 2010], adoptat și de către grupul reunit al comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătății din România, ar fi necesare 400-800 UI/zi, zilnic între lunile octombrie și martie”, a explicat Mihai Craiu.

De asemenea, doctorul Mihai Craiu a mai spus că mai sunt anumite categorii de persoane care ar trebui să primească această doză de vitamina D continuu, fără pauză de vară. Aceștia sunt pacienții care au tulburări de sinteză a vitaminei D în piele, respectiv piele hiperpigmentată sau la care se utilizează zilnic creme puternice de protecție solară, persoanele care sunt îmbrăcate în totalitate din rațiuni culturale sau entice, și pacienții obezi, la care doza poate fi crescută până la 1.000 UI/zi

Efectele carenței de vitamina D

În ceea ce privește efectele carenței de vitamina D, Mihai Craiu a explicat că dincolo de cele recunoscute precum cele apărute la nivelul mușchilor și al oaselor, există o mulțime de alte efecte.

“La copilul mic, ce are carență de vitamina D apar semnele clinice ale rahitismului florid, cu deformarea oaselor lungi, plagiocefalie, apariția modificărilor la oasele cutiei toracice, precum evazare costală, înfundarea sternului, mataniile condro-costale, sau la extremitățile membrelor – brățări radiocarpiene, cu hipotonie musculară și crize de tetanie sau chiar convulsii hipocalcemice”, a exemplicat conf. dr. Mihai Craiu.

Articolul precedentPremierul Orban le-a mulțumit medicilor și asistenților români reveniți din Italia
Articolul următorStimulentul de risc de 2500 de lei, primit de orice persoană care lucrează într-un spital COVID