EXCLUSIV VIDEO Ministrul Sănătății: Sper ca după 1-15 octombrie să putem începe vaccinarea împotriva gripei

0
90

 

Sper ca după 1 – 15 octombrie să putem începe și sezonul de vaccinare împotriva gripei. Este declarația ministrului Sănătății, dr. Nelu Tătaru, într-un interviu exclusiv pentru Sănătatea.TV și RoHealthReview.ro.

”Încă de la începutul acestei veri noi am făcut demersurile necesare  și am făcut comandă. Avem comenzi pentru circa trei milioane de doze, în condițiile în care, știm foarte bine, anul trecut s-au făcut 1,5 milioane de doze, iar prin farmacii s-au mai vândut în jur de 500.000. Ele vor veni în mai multe tranșe, începând cu 15 septembrie, 18 septembrie și câte două-trei tranșe în fiecare lună, în octombrie și noiembrie. Sper ca după 1 octombrie, 15 octombrie să putem începe și sezonul de vaccinare împotriva gripei”, a anunțat ministrul.

Dr. Nelu Tătaru a vorbit și despre importanța respectării regulilor și a măsurilor de precauție în contextul actual. ”Nu vom avea o școală ca în toți ceilalți ani. Nu va mai fi un an ca toți ceilalți ani. Mulți au înțeles. Puțini sunt cei care nu înțeleg nici până în acest moment și vedem o prelungire a primului val. După experiențe anterioare din pandemii, ale noastre și ale celorlalți din Europa și din întreaga lume, o pandemie merge cam un an și jumătate, doi ani. Să ne obișnuim să trăim cu acest virus. Dar să ne obișnuim să trăim cu anumite precauții. Orice pandemie a fost depășită prin precauții. Până la descoperirea unui vaccin, până la descoperirea unui tratament specific – să nu uităm că suntem cu un tratament off label și un tratament simptomatic. În contextul în care ne lovim cu ce mai cruntă afecțiune din ultima sută de ani. Profesional, cred că o singură dată în viața noastră ne întâlnim cu așa ceva. Haideți să o gestionăm cum trebuie, atât noi, ca și corp medical, cât și populația civilă”, a spus ministrul.

El a lansat un nou apel către populație. ”Trebuie să înțelegem un lucru. Această pandemie nu se joacă în spital, nu se tranșează în spital, se tranșează în prespital. Atât timp cât avem niște reguli, atât timp cât le respectăm, vom avea o transmitere comunitară scăzută, spre eliminarea ei, cu un număr de cazuri din ce în ce mai mic și cu o adresabilitate în Unitățile de Primiri Urgență sau o internare în Terapie Intensivă – care sunt cele care dau gravitatea – cu din ce în ce mai puține cazuri. Când s-a început cu acele măsuri de relaxare, când eram pe pantă descendentă, în mai – 15 mai, 15 iunie – aceste măsuri au venit și cu o serie de norme în vederea desfășurării acestor activități , în contextul elaborării unor ordine de ministru comune, ministrul Sănătății cu ministrul Culturii, ministrul Turismului, ministrul Educației, care trebuiau respectate. Respectarea acestora atrăgea după sine doar un număr mic de cazuri noi de la o zi la alta, pe care le puteam gestiona. Nerespectarea acestor reguli, plus alte influențe – că au fost politice, că au fost de altă natură – au făcut ca acea nedumerire, acea neliniște din populație să ia naștere și se vede o creștere a numărului de cazuri noi trecând într-o a doua fază sau a doua cocoașă, cum îmi place să spun, a primului val pandemic în care ne aflăm și acum”, a declarat dr. Nelu Tătaru.

Ministrul a avertizat că luna aceasta este una dificilă.

”Încercăm să fim pe acel platou de stabilizare, în contextul unei luni septembrie destul de dificile, odată cu relaxarea și reluarea activității în restaurante, teatre, cinematografe, campanie electorală, populația se întoarce din concediu, mijloace de transport aglomerate, atât cu elevi, cât și cu oameni care merg la lucru, începerea anului școlar, alegeri locale pe 27 septembrie. La fel, fiecare cu norme de desfășurare și funcționare. Respectarea acestor norme este cea care va da și măsura rezultatului, pe care îl vom vedea la începutul lunii octombrie. Să sperăm că toată lumea a înțeles din acest an greu, dificil, cu numeroase restricții, că trebuie să trecem etapa și doar împreună vom reuși”,  a subliniat oficialul.

Articolul precedentVaccinul AstraZeneca ar putea fi disponibil, totuși, la finalul acestui an sau începutul anului viitor
Articolul următorStudiu: Coronavirusul, capabil să se multiplice în interiorul creierului