EXCLUSIV SANITAS, despre cât câştigă un brancardier şi care ar fi putut fi cauzele incidentului de la V.Babeş

0
488

Preşedintele SANITAS Bucureşti, Viorel Huşanu, a declarat pentru Sănătatea TV şi RoHealthreview, referitor la cazul pacientei care ar fi fost detubată de un brancardier că nu intră în fişa postului unui brancardier să efectueze o astfel de procedură.

“Cu siguranţă nu intră în fişa postului unui brancardier să efectueze o detubare. Detubarea o face asistentul sub supravegherea medicului. Iar aici nu este vorba doar de detubare, ci şi de deconectare de la aparate. Vorbim şi despre aparatură medicală, pentru că detubarea presupune oxigen, oxigenul trebuie conectat la un ventilator. Este o întreagă procedură, nu este pur şi simplu o detubare. Este deconectarea de la aparatura din ATI”, a spus preşedintele SANITAS Bucureşti.

Mai mult, Viorel Huşanu a spus că, chiar dacă ar fi fost vorba despre o persoană decedată, tot asistenta ar fi trebuit să facă procedura de detubare, sub supravegherea şi la recomandarea medicului.

Întrebat despre posibilele cauze ale incidentului de la Spitalul “Victor Babeş”, liderul sindical a spus că ar putea fi vorba despre lipsa de personal, precizând că în acest caz nu putem vorbi despre o epuizare a angajatului.

“Din punctul meu de vedere, în acest caz nu este vorba despre o epuizare, dar poate fi vorba despre lipsa de personal, pentru că un brancardier nu poate ridica singur o persoană decedată. Cu siguranţă, era nevoie şi de un al doilea brancardier în astfel de cazuri. Din câte am înţeles, pacienta detubată era şi supraponderală. Deci, cu siguranţă nu făcea faţă un singur om. Vorbim de lipsa de personal strict pentru această speţă pentru că trebuia neapărat doi brancardieri”, a explicat reprezentantul SANITAS Bucureşti.

De asemenea, acesta a vorbit şi despre o posibilă altă cauză, aceea a “excesului de zel din partea brancardierului”.

“Posibil şi exces de zel din partea brancardierului sau a celor cu funcţii mai mici, care de fiecare dată fac mai mult decât sunt puşi să facă, din proprie voinţă fac mai mult decât scrie în fişa postului. Am tot văzut că unii spălau maşini în parcare, alţii făceau cumpărăturile şefilor şi aşa mai departe. Nu ştiu dacă sunt puşi sau nu, dar poate fi o cauză excesul de zel al unora sau impunerea din partea şefilor”, după cum consideră liderul SANITAS Bucureşti.

El a precizat însă că “în cazul de la Victor Babeş nu ştiu ce s-a întâmplat acolo. Acel brancardier a fost luat azi la audieri şi nu am apucat să stau de vorbă să găsesc o explicaţie logică”.

Întrebat cu cât este remunerat un brancardier şi câte ore lucrează pe zi, Viorel Huşanu a spus că asemenea infirmierelor şi a îngrijitoarelor, un brancardier este plătit cu aproximativ 2.000 de lei net pe lună, iar ceea ce îi diferenţiază între ei sunt sporurile.

“În zona de ATI, poţi beneficia de un spor de 55%, într-o zonă medicală este de 12%. Astfel, un brancardier ajunge să câştige un salariu de maximum 3.000 de lei pe lună, la o normă de lucru de opt ore pe zi, dar ei lucrează în ture de câte 12 ore”, a afirmat preşedintele SANITAS Bucureşti.

 

Articolul precedentAustralia: Dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19, întreruptă după rezultate fals pozitive la HIV
Articolul următorBrancardierul care ar fi ucis o femeie bolnavă de COVID-19, cercetat penal