Prof. univ. dr. Cristian Băicuș, medic de Medicină Internă, Spitalul Clinic Colentina, a anunțat că în condițiile prescrierii masive de antibiotice la pacienții infectați cu noul coronavirus, a început un studiu prospectiv pentru a se vedea dacă administrarea ajută sau nu în tratarea celor internați cu forme moderate de COVID-19.

„După părerea noastră se dau mult prea multe antibiotice, peste tot. Noi, lucrând în spital, o să evaluăm efectul antibioticelor în spital. De ce dau multe antibiotice? Greu de spus. Pentru că este o boală infecțioasă, pentru că merge cu febră, cu inflamație mare. În mod normal, boala aceasta este dată de un virus, deci antibioticele nu au niciun efect, lăsând la o parte ce s-a zis la un moment dat, că azitromicina ar fi avut efect. La început, se dădeau antibiotice în toată lumea, acum au mai încetat. Se dau antibiotice pacienților de către medicii de familie, se dau antibiotice la UPU, se dau antibiotice în spitale, pacienților cu COVID-19 internați. Unii mai au și infecții bacteriene supraaudăgate, dar numărul lor s-ar părea că este destul de mic”, a declarat prof. univ. dr. Cristian Băicuș, pentru Sănătatea TV și RoHealthReview.

Prof. univ. dr. Cristian Băicuș a precizat că studiul își propune să arate și ce îi face pe medici să dea antibiotic.

„Adică, dacă proteina C reactivă este mai mare, dacă pacientul face febră sau are leucocitoză, cum judecă el din punct de vedere medical. Asta o vom face pe două căi: un studiu calitativ, cu interviuri ale medicilor, și un studiu cantitativ din baza noastră de date, vedem ce caracteristici aveau pacienții care au primit antibiotice față de cei care nu au primit. Obiectivul principal este să vedem dacă eu ajutat antibioticele și vom vedea dacă cei care au primit, au avut un risc mai mic de a muri decât cei care nu au primit antibiotice”, a declarat prof. univ. dr. Cristian Băicuș, pentru Sănătatea TV și RoHealthReview.

Potrivit acestuia, în funcție de numărul cazurilor de pacienți COVID, rezultatele studiului vor fi disponibile în două-trei luni.

„Sperăm să avem rezultatele în vreo două-trei luni. Să vedem câte cazuri vor mai fi, acum este o acalmie. Dacă rămân așa puține cazuri, ne va trebui mai mult timp, dacă va veni un nou val, vom aduna destul de repede pacienți. Am calculat că am avea nevoie de vreo 300 -320 de pacienți. Eu am acces la pacienții internați, voi face studiul pe aceia. În cazul pacienților văzuți de medicii de familie, acolo este evident că marea lor majoritate nu au nevoie de niciun antibiotic. Eu am oprit antibioticul la destul de mulți pacienți cu care am luat contact și care primiseră acasă antibiotic”, a declarat prof. dr. Cristian Băicuș.

Acesta a precizat că studiul va cuprinde doar pacienți COVID-19 internați cu forme moderate, execeptându-i pe cei de la terapie intensivă.

„Vom cuprinde în studiu pacienți cu forme moderate. Nu vor fi luați cei care sunt internați direct la ATI, pentru că acolo primesc toți antibiotic. Îi vom lua doar pe cei care se internează și după aceea, poate ajung și la terapie intensivă, dar trebuie să se interneze în niște secții normale. Majoritatea sunt cu forme moderate și grave, cu necesar de oxigen, uneori cu necesar mai mare, dar nu sunt intubați”, a precizat medicul de la Spitalul Clinic Colentina.

Întrebat dacă ar putea antibioticele să ajute în tratarea COVID-19, prof. univ. dr. Băicuș a răspuns:

„Fiecare individ, când pornește să facă o cercetare, pornește cu niște idei care pot fi confirmate sau nu de cercetare. Părerea mea este că se dau prea multe antibiotice, iar asupra virusurilor, antibioticele nu au niciun efect, în general. În Protocolul Național, foarte corect, se atrage atenția să nu se folosească decât dacă ai argumente, respectiv dacă mai găsești și o altă bacterie. Antibiotic se dă pentru altă infecție pe care ar putea-o avea pacientul, nu pentru coronavirus”, a explicat profesorul.

Potrivit acestuia, la studiu vor lua parte Spitalul Colentina, cu secțiile de medicină internă și pneumologie, medici de la Institutul „Matei Balș”, dar și din spitale COVID din țară.