Grupul de Comunicare Strategică anunţa dumincă primul deces cauzat de COVID-19 al unui copil, băiatul în vârstă de 4 ani și trei luni fiind astfel cea mai tânără victimă a pandemiei din România. Reprezentanții Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş au explicat pentru Sănătatea TV și RoHealthreview care au fost afecțiunile de care suferea copilul, când a fost internat la unitatea medicală și cum s-a încercat salvarea lui.

Astfel, potrivit reprezentanților SCJU Târgu Mureş, pe data de 3 octombrie, copilul a fost transferat intubat, în stare generală gravă, de la Spitalul Municipal Reghin, la UPU Pediatrie al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

La internare, medicii au stabilit diagnosticele de manifestare paroxistică secundar generalizată, pneumonie, infecţie cu SARS-CoV-2 în observaţie, malformaţie congenitală renală și anemie.

“Având în vedere starea generală grav alterată şi datele anamnestice, în data de 04.10.2020, în jurul orei 02.30, a fost internat direct în Compartimentul ATI COVID”, au precizat reprezentanții Spitalului de Urgență din Târgu Mureş.

Potrivit acestora, la ATI, s-a continuat suportul ventilator, s-a iniţiat tratament hidro-electrolitic, i s-au administrat vitamine, aminoacizi, antibiotice, antialgice, anticonvulsivante, diuretice și protector gastric. Ulterior, i s-au administrat anticoagulant, corticosteroizi, imunoglobuline, anitiviral şi Kaletra.

“În data de 04.10 şi 05.10.2020 s-au recoltat probe pentru SARS-CoV-2 rezultatul fiind pozitiv. Starea pacientului se deteriorează progresiv, în ciuda terapiei, iar în data de 06.10.2020, ora 07:50 prezintă un episod de desaturare şi bradicardie. Timp de 70 de minute s-a făcut masaj cardiac extern, ventilaţie mecanică pe balon autogonflabil, s-au administrat 5 mg de Adrenalină. Pacientul este neresponsiv la manevrele de resuscitare, motiv pentru care la ora 09:00 se declară decesul”, au arătat reprezentanții SCJU Târgu Mureş.