EXCLUSIV Mihaela Bilic: Mărimea porției face diferența între cum ne simțim și cât ne îngrășăm

0
653
Sursa foto: Facebook Mihaela Bilic

Medicul nutriționist Mihaela Bilic face o serie de recomandări despre cum să mâncăm la masa de Anul Nou, pentru ca fiecare fel să fie mai ușor de digerat.

De asemenea, Mihaela Bilic a explicat, pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, că mărimea porției de mâncare este cea care face diferența între cum ne simțim și cât ne îngrășăm.

“La câtă abundență și diversitate de preparate culinare vor fi pe masă, important e sa mâncați din toate, dar nu tot! Sau mai bine zis să degustați, nu să vă săturați, pentru că asta e frumos de Sărbători, masa nu se strânge niciodată și în orice casă veți merge, tot la masă veți fi poftiți”, a afirmat medicul nutriționist.

Mihaela Bilic a explicat ce trebuie să facem pentru a digera mai ușor fiecare fel de mâncare pe care îl consumăm de Sărbători, afirmând că “există mici secrete” în acest sens:

Aperitivele

În ceea ce privește aperitivele, respectiv mezelurile pe bază de carne de porc, fie că e vorba de caltaboș, leber, tobă, șorici, cârnați sau slănină afumată, acestea sunt bogate în grăsime, au gust intens și sunt un fel de „supercarne”, de aceea trebuie să le considerăm „condimente”, nu alimente de baza, potrivit medicului nutriționist.

“Nu ne săturăm cu aperitive, ci gustăm din ele, cât să ne deschidem apetitul! Nu uitați să le asociați cu pâine, ceapă, hrean sau muștar, ca să ‘diluați’ caloriile și să ajutați la digestia grăsimilor”, a precizat specialistul.

Piftia

Referitor la piftie, un alt fel tradițional de mâncare pe care românii obișnuiesc să îl pună pe masa de Anul Nou, medicul nutriționist spune că aceasta este un preparat dietetic, cu condiția să fie îndepărtată toată grasimea de la suprafață.

“Piftia, fie este de porc sau de curcan, înseamnă de fapt carne fiartă cu usturoi și multă gelatina, deci piftia este un preparat dietetic, cu condiția să fie îndepărtată toată grăsimea ce se ridică la suprafață”, a precizat nutriționistul.

Salata de boeuf

Un alt fel de mâncare tradițională nelipsit de la masa de Revelion este și salata de boeuf.

Potrivit medicului nutriționist, aceasta ar fi un amestec echilibrat de legume și carne fiartă, dacă n-am „înneca-o” în maioneză.

“Fiecare lingură de maioneză adaugă 100 de calorii rețetei, deci fiți zgârciți cu dressing-ul, dacă nu vreți să distrugeți conceptul de ‘salata’!”, a atenţionat medicul.

Ciorba de porc

Referitor la acest fel de mâncare, medicul nutriționist a spus că ciorba de porc, cu afumatură sau perişoare trebuie “laudată”. Și asta pentru că, ea conține 80% apă, respectă proporțiile corecte între carne și legume, e acrită cu zeamă de varză cu efect probiotic și poate fi degresată dupa ce a fost preparată.

“O farfurie de ciorbă ține stomacul plin de două ori mai mult timp și are doar jumătate din caloriile unei porții de felul 2, deci satură și nu îngrașă, nu aveți cum să greșiți cu ciorba, mai ales dacă puneți și un ardei iute lânga ea!”, a afirmat specialistul.

Sarmalele

Sarmalele, un preparat din carne tocată, orez și varză murată care se fierbe sau se gătește la cuptor, ceea ce, până aici, nu ar fi nimic periculos pentru digestie sau siluetă, potrivit Mihaelei Bilic care a atenționat însă că secretul lor sta în tipul de carne folosit pentru tocat.

“Cu cât mai slabă, ideal pulpă de porc, cu atât mai bine. Și grijă mare la fiert, adaugați în oală apă, borș, zeamă de varză sau suc de roșii, în niciun caz ulei! Fiecare lingură de ulei aduce 100cal inutile pentru gust și periculoase pentru siluetă”, a explicat medicul nutriționist.

Friptura

Despre friptură, medicul ne-a spus că este prin definiție un produs sațios și dietetic, însă depinde cât de împănată este bucata pe care o alegem.

“Chiar și dacă conține grăsime, țineți cont de faptul că prin preparare termică aceasta se topește și rămâne pe gratar sau în tavă. Nu în ultimul rând, înainte să o mâncați, încercați să îndepărtați bucățile foarte grase. Grăsimea dă gust la gătit, dar nu trebuie și consumată”, a adăugat medicul.

Murăturile

Potrivit Mihaelei Bilic, murăturile în oțet sau în saramură sunt varianta sănătoasă de a consuma legume în timpul iernii. Au multă vitamina C și fiind fermentate, conțin colonii de bacterii benefice pentru imunitate, producând efect probiotic.

Cozonacul

Despre cozonac, medicul nutriționist a spus că “este mai degrabă o pâine dulce cu nucă, deci mai mult un produs de panificaţie, decât de cofetărie, faţă de torturi şi prajituri cu multă cremă, cozonacul este mai degrabă un simbol, decât un desert”.

Dincolo de aceste feluri de mâncare tradiţională, medicul nutriţionist a afirmat că “nu ne îngrăşăm între Crăciun şi Anul Nou, indiferent cât am mânca. Important este ce facem şi cât mâncăm de la Anul Nou până la Crăciunul următor, adică in restul de 358 de zile din an. Sărbătorile sunt o excepţie, aşa că e bine sa avem mesele pline, să fie belşug şi bucurie! Ne aşteaptă un an întreg de obiceiuri sănătoase, moderaţie şi echilibru, însa acum e momentul să petrecem”.

 

Articolul precedentDr. Fauci: Suficientă imunitate colectivă la COVID-19, în SUA, prin vaccinare, până în toamnă
Articolul următorTratamentele medicale în Marea Britanie post Brexit: CNAS oferă o serie de informaţii