EXCLUSIV Mesajul Rectorului UMF ”Carol Davila” București, în contextul pandemiei de coronavirus

0
3867
Sursă foto: viorel-jinga.ro

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București, prof. dr. Viorel Jinga, a lansat un apel către cadrele universității, studenți și rezidenți, dar și către restul populației, în contextul pandemiei de coronavirus și al măsurilor care se impun.

”În aceste momente dificile ne aflăm în linia întâi și doar solidarizându-ne consider că vom putea rezista în acest război dur, ce are un singur inamic  invizibil, COVID-19! Un război în care singurul considerent esențial este salvarea de vieți, dincolo de orice altă perspectivă și de oricare alt interes personal. La nivel instituțional, UMFCD vă va sprijini total în demersul dumneavoastră profesional pe care sunt convins că, prin eforturi deosebite, veți reuși să îl duceți la bun sfârșit, iar România va suferi la finele acestei crize epidemiologice extreme un impact negativ cât mai mic”, a transmis pentru Sănătatea Press Group prof. dr. Viorel Jinga.

Rectorul Jinga a salutat și eforturile studenților de a veni ”în sprijinul dvs. atât prin solidaritatea de a intra în voluntariat alături de personalul medical aflat în prezent în spitale, cât și prin proiectarea și producerea unor echipamente inovative (viziere sau ochelari de protecție folosind imprimante 3D) destinate exclusiv cadrelor medicale”.

Prof. dr. Viorel Jinga a lansat și un apel către populație. ”Acum este momentul să încercăm toți să atingă un maximum al înțelepciunii, înțelegând ca orice abatere reprezintă un prejudiciu major adus semenilor și personalului medical”, a transmis el.

 

Vă prezentăm mai jos textul integral al mesajului transmis pentru informare prin Sănătatea Press Group:

 

Dragi colegi, studenți, cadre didactice universitare, personal medical

 

Mă adresez astăzi atât din calitatea de Rector al UMFCD, de medic, dar și de fiu și părinte. Traversăm cu toții momente extrem de dificile, momente cu care de altfel, se confruntă astăzi întreaga populație a planetei, iar provocările declanșate de criza epidemiologică ating cote alarmante, de la o zi la alta. Fiecare dintre noi avem familii, dar atunci când am decis să ne activăm în domeniul medical, ne-am asumat înainte de toate binele semenilor noștri aflați în suferință, depunând un jurământ în fața comunității și mai ales în fața propriei conștiințe.

În aceste momente critice personalul medical se află în linia întâi și doar solidarizându-ne consider că vom putea rezista în acest război dur, ce are un singur inamic  invizibil, COVID-19! Un război în care singurul considerent esențial este salvarea de vieți, dincolo de orice altă perspectivă și de oricare alt interes personal.

La nivel instituțional, UMFCD vă va sprijini total în demersul dumneavoastră profesional pe care sunt convins că, prin eforturi deosebite, veți reuși să îl duceți la bun sfârșit, iar România va suferi la finele acestei crize epidemiologice extreme un impact negativ cât mai mic. Așa cum s-a putut vedea, studenții mediciniști din UMFCD fac eforturi susținute să vină în sprijinul dvs. atât prin solidaritatea de a intra în voluntariat alături de personalul medical aflat în prezent în spitale, cât și prin proiectarea și producerea unor echipamente inovative (viziere sau ochelari de protecție folosind imprimante 3D) destinate exclusiv cadrelor medicale. Și acest lucru pentru că și studenții au înțeles și înțeleg  magnitudinea acestei crize epidemiologice și, în plus, vă simt și vă consideră în spiritul medical ca fiind adevărate exemple de devotament și profesionalism.

Am convingerea că suntem cu toții deplin conștienți și responsabili că doar solidaritatea în această grea misiune ne va aduce reușita în primul deziderat – acela de a salva vieți- acum și în perioada următoare, ce se anunță extrem de dificilă.

Trebuie să înțelegem, însă, cu toții că trecem printr-o reală criză epidemiologică și că întreaga populație a planetei trebuie înainte de toate să se autoresponsabilizeze. Să conștientizăm faptul că, fără autodisciplină, precum și fără respectarea reglementărilor și recomandărilor din partea autorităților statului și ale recomandărilor specialiștilor din domeniul medical avizați nu vom putea depăși aceste momente critice și de o magnitudine colosală provocate de acest inamic invizibil, COVID-19.

Fac un apel sincer către întreaga societate civilă și îi rog pe semenii noștri să dea dovadă de maturitate, înțelepciune și responsabilitate, solidarizându-ne astfel în respectarea cu strictețe a tuturor normelor și reglementărilor transmise doar de către oficialii statului român, fără a lua în considerare multitudinea de fake news-uri care inundă astăzi canalele de socializare. Totodată, îi asigur pe toți că întreaga comunitate academică și medicală a UMF Carol Davila, aflată și ea astăzi în linia întâi în această bătălie cu virusul COVID-19, nu va ezita nicio secundă în a da totul pentru integritatea și sănătatea fiecărui pacient sau a fiecărui român afectat de coronavirus.

Cred totodată că pacienții cronici, cu afecțiuni deosebite și care necesită în mod obișnuit tratamente curative, ar trebui să găsească noi soluții împreună cu medicii de familie și medicii curanți, pentru a evita aglomerarea spitalelor. Astfel, această aglomerare ar îngreuna enorm munca întregului personal medical.  Să nu uităm că, așa cum dorim să ne protejăm familiile, va trebui să-i protejăm pe toți cei implicați direct în salvarea de vieți, fie că discutăm despre studenții mediciniști, medici rezidenți, medici, asistente sau infirmiere. În munca lor, care în această criză va fi copleșitoare, putem să aducem cu toții un sprijin enorm prin a da dovadă de maturitate și responsabilitate, respectând cu strictețe indicațiile transmise în mod oficial.

Închei prin a spune că poporul român a dat dovadă, mai ales în momente grele, de înțelepciune, iar acum este momentul să încerce să atingă un maxim al înțelepciunii, înțelegând ca orice abatere reprezintă un prejudiciu major adus semenilor și personalului medical.

Sursa foto: viorel-jinga.ro

Articolul precedentAplicație care preia mare parte din managementul diabetului zaharat de tip 1, lansată în Marea Britanie
Articolul următorVIDEO Interviu conf. dr. Anca Pantea Stoian: Ce aduce perioada pandemiei pentru pacienții cu diabet