Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase la Institutul „Matei Balș” din București, a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, că anul acesta, copii pot merge la colindat, dar respectând distanța, purtând mască și fiind monitorizați de un adult.

Medicul a spus că anul acesta, colindatul ar trebui să fie “totuși un fenomen restrâns, să se întâmple la nivel de familie”, iar copiii să meargă în grupuri mici.

“Varianta de mijloc, echilibrată, este cea mai bună. Am putea să o facem (n.r. să mergem la colindat) dacă este un mediu controlat. Până la urmă, colindătorii, mai ales dacă sunt cu vârsta de peste cinci ani, vor purta mască, vor exista reguli de igienă, ar fi bine să fie într-un număr mai mic, să fie distanțați (…). Încerc să mă gândesc la varianta în care se păstrează totuși ceva din tradițiile dinainte, adică nu ne închidem cu totul”, a afirmat medicul Adrian Marinescu.

În ceea ce privește darurile pe care le oferim sau le primesc colindătorii, medicul atenționează că acestea trebuie să fie produse ambalate, făcându-se o igienă corectă a mâinilor. Pe de altă parte, specialistul este de părere că ar trebui să evităm să oferim produse, rămânând doar gestul de a cânta, iar “noi să ascultăm de la distanță”.

“Legat de discuția cu obiectele pe care le schimbăm dintr-o parte în alta, este important să ne igienizăm mâinile. Asta ar fi varianta de mijloc și nu cred că ar fi probleme deosebite. Cu siguranță că produsele ar trebui să fie împachetate, ambalate, și pe cât se poate să evităm schimbul, mai bine să rămână gestul de a cânta, ca noi să ascultăm și să o facem de la distanță. Colindătorii vin la ușă, stau la distanță, ei sunt în număr mic. Dar aș evita partea cu mutatul lucrurilor dintr-o parte în alta, dar dacă se mai întâmplă, să fie făcut cu o igienă corectă a mâinilor”, a recomandat medicul Adrian Marinescu.