EXCLUSIV Medicii de familie plătesc vaccinul antigripal nefolosit, ajuns prea târziu în cabinete

0
87
Sursa foto: Facebook sandra alexiu

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, dr. Sandra Alexiu, a declarat pentru RoHealthReview.ro și pentru Sănătatea.TV, că medicii sunt nevoiți să plătească vaccinurile antigripale nefolosite în mare parte, pentru că au ajuns prea târziu în cabinete.

Și asta după ce Ministerul Sănătății a anunțat, la mijlocul lunii ianuarie, că extinde vaccinarea antigripală gratuită pentru întreaga populație, fără a mai exista o prioritizare la vaccinare impusă de grupele de risc.

În acest context, dr. Sandra Alexiu a explicat că medicii de familie sunt puși acum în situația de a plăti atât vaccinurile, cât și descărcarea lor, firmelor care preiau deșeurile medicale, atunci când vaccinurile expiră.

Ad in title

Vaccinare antigripală gratuită: Cât plătesc medicii pentru o doză de vaccin nefolosit 

Pentru fiecare doză de vaccin antigripal nefolosită, medicul de familie plătește 20-30 de lei.

“Plata per vaccin este diferită, în funcție de când au fost luate și de furnizor, pentru că au fost două tipuri de vaccin. De fiecare dată când primim vaccinurile, primim și un aviz care conține tariful. Cred că este în jur de 20 -30 de lei doza. Nu este prețul din farmacii, dar în condițiile în care rămân cu 100-200 de doze, este costisitor. Ne iau banii din toate direcțiile, mai plătim și vaccinul rămas, dintr-un management deficitar al Ministerulul Sănătății, noi trebuie să plătim oalele sparte”, a afirmat dr. Sandra Alexiu.

În plus, aceasta a adăugat că “plătim și să le descărcăm, pentru că și când expiră, trebuie plătit către firma care preia deșeurile medicale. Nu este suficient că plătim vaccinurile, mai plătim și descărcarea lor”.

Vaccinare antigripală gratuită: Cum au rămas dozele nefolosite 

Sandra Alexiu a explicat că medicii de familie au rămas cu vaccinuri antigripale nefolosite în mare parte, pentru că acestea au ajuns foarte târziu, “așa cum se întâmplă întotdeauna”.

“În septembrie-octombrie când s-a discutat despre vaccinare și când toată lumea era dsperată din cauza numărului mare de cazuri de coronavirus, când s-a promovat foarte clar faptul că mai bine să scăpăm de bolile pe care le putem preveni, pentru că la ora aceea, nu aveam un vaccin împotriva coronavirusului, dar aveam vaccinul de gripă, a fost o goană nebună prin farmacii. Toată lumea își dorea să se vaccineze și nu avea cu ce. Se vâna și se vindea tot ce se găsea, s-au vândut și cu un adaos imens. Am avut pacienți care spuneau că au luat vaccinul cu un preț mai mare de două-trei ori, din diferite locuri. Se transportau vaccinuri din Nord în Sudul țării, ceva incredibil. Cu toate acestea, noi am primit atunci un număr foarte mic de doze, pentru că tranșele care s-au importat de către Ministerul Sănătății au fost în număr mare, de opt sau zece tranșe, și cantități mici. Pe măsură ce trecea vremea, tranșele se măreau, iar când a sosit vaccinul în decembrie- ianuarie în cantități mari, deja lumea nu mai era doritoare să se vaccineze, se terminaseră categoriile de risc, pentru că își făcuseră rost. Noi vaccinasem mai ales din categoriile de risc cu dozele pe care le primisem, motiv pentru care, am rămas cu doze pe care noi, acum, va trebui să le plătim pentru că le avem în cabinet. Așa prevede contractul”, a spus medicul.

Vaccinare antigripală gratuită: Medicii de familie au refuzat să mai primească ultimele doze

Mai mult, acesta a adăugat că unii dintre medicii de familie au refuzat să mai primească ultimele doze, dar sunt direcții sanitare care “au impus medicilor să ia până la ultima doză din depozitele lor, ca să nu rămână ei cu ele, pentru ca noi să le plătim și să le descărcăm”.

În ceea ce privește tarifele pentru descărcarea vaccinurilor expirate, medicul a spus că acestea depind de “cât solicită firma cu care ai contractul de preluat deșeuri, pentru că tarifele sunt diferite. Firma de deșeuri face un proces verbal prin care ei ridică deșeurile tale, precum medicamente expirate sau orice expiră în cabinet, de care trebuie să scapi”.

Întrebată dacă este târziu pentru a se face vaccinarea antigripală persoanelor care nu s-au vaccinat până acum,dr. Sandra Alexiu a spus că niciodată nu este târziu câtă vreme vaccinul este valabil ca să împiedice circulația virusului, dar nu mai există doritori.

În plus, o altă piedică pentru efectuarea vaccinului antigripal este și distanța între imunizarea cu vaccin antiCOVID și orice alt vaccin.

Vaccinare antigripală gratuită: Imunizarea copiilor

În contextul redeschiderii școlilor și a grădinițelor, dr. Sandra Alexiu este de părere că este “este un pic cam târziu” pentru imunizarea antigripală a copiilor.

“S-au făcut ceva pași în sensul ăsta. Pe de altă parte, copiii care sunt vaccinați prima dată și sunt sub vârsta de 9 ani trebuie vaccinați cu două doze. Este un pic cam târziu să începi să vaccinezi doar ca să consumi vaccinul, pentru că trebuie să faci și peste o lună. Peste o lună deja va fi cald, circulația virusului va fi mult încetinită. Și așa este încetinită datorită măsurilor de protecție. Dar să te apuci să faci prima doză în martie și a doua în aprilie, nu are rost. Ele expiră în mai-iunie”.

Vaccinare antigripală gratuită: De ce au venit dozele atât de târziu

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov este de părere că dozele de vaccin antigripal au venit atât de târziu pentru că “Ministerul Sănătății a vrut să scape de vaccin”.

“În mod normal, trebuia să vaccineze doar categoriile de risc conform recomandărilor OMS. Pentru că s-au trezit târziu că rămân cu ele, s-a decis să se vaccineze oricine, numai să se consume dozele. Asta s-a decis când a venit noul ministru, restul nu s-au ocupat. Sunt diferențe mari între direcțiile sanitare județene, care din cauza organizării proaste pe care o au. Totdeauna există o diferență imensă între DSP București și DSP Constanța. Constanța ia de obicei doze mult mai multe decât ia Bucureștiul. Nu știu să vă spun de ce. Pentru că așa se organizează Bucureștiul. Este îngrozitor de greu să ceri un estimat în martie -aprilie și să primești dozele în decembrie. Am solicitat în nenumărate rânduri să se acorde dozele la medicii de familie cu celeritate în primele luni octombrie-noiembrie, cu primele tranșe mai mari și după aceea să se vaccineze categoriile speciale. Dar ei tot așa fac, vaccinează mai întâi cămine, echipe speciale, cum s-a întâmplat și la COVID-19. Și ce rămâne, ne trimit nouă, în decembrie. Cine mai vrea să se vaccineze în decembrie? ”, a adăugat medicul.

Mai mult, dr. Sandra Alexiu a spus că se fac comenzi pentru vaccin în februarie-martie și cere estimarea medicilor de familie pentru anul următor.

“Credeți că dacă noi am rămas cu sute de doze nefolosite anul trecut, o să mai cerem atât de multe? Nu. Nu vreau să le plătesc în fiecare an. În fiecare an, am solicitat modificări și nimeni nu a cerut cont de ele: să se ia ori mai puține tranșe, ori primele tranșe să fie mai mari. Ori asta face un stat când se așează la coadă devreme, nu să te apuci să faci solicitări la vaccin când toată lumea și-a luat ce era mai important și tu iei ce mai rămâne. Organizarea acestei activități în Ministerul Sănătății este extrem de prost făcută. Probabil că medicii de familie vor comanda mai puține doze ca să nu mai rămână cu ele”, a adăugat medicul.

 

Articolul precedentCe spune dr. Fauci cu privire la vaccinurile anti-COVID pentru persoanele sub 18 ani
Articolul următorCasa Națională de Asigurări de Sănătate va avea doi vicepreşedinţi