EXCLUSIV Hușanu (Sanitas): Managerilor li se recomandă să facă economii. Sporurile, acordate la nivel minim

0
39

Viorel Huşanu, preşedintele Sanitas Bucureşti, a declarat, pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, că de o perioadă de timp, majoritatea sporurilor cuvenite angajaților din Sănătate se acordă la nivel minim, iar unele spitale au stopat sau limitat lucrul în timpul week-endului.

Potrivit liderului Sanitas Bucureşti, managerilor unităților medicale li se recomandă să facă economii, simțindu-se o reducere a banilor din sistem.

„Majoritatea sporurilor se acordă la nivel minim, de la o perioadă de timp. Cu siguranță se simte o reducere a banilor din sistem, chiar dacă nu se spune oficial acest lucru. Oficial nu avem vreo adresă, vreo hârtie care să ceară managerilor acest lucru, dar ne oficial, știu că li se recomandă să mai facă economii și fac în sensul acesta: limitează orele de sâmbătă și duminică, acordă sporurile la minimum și așa mai departe „, a declarat Viorel Huşanu.

 Sporurile minime, date de interpretarea legislativă 

Potrivit acestuia, principala cauza de acordare a sporurilor minime angajaților ar fi în primul rând interpretarea legislativă pe care o fac managerii sau juriștii din spitale.

„Nu toți interpretează unitar legislația cu privire la salarizare și sporuri (…). Nu e vorba de a elimina sporurile, ci de a se acorda între anumite limite. Regulamentul prevede acordarea între minimum și maximum, iar majoritatea a decis să aplice sporurile la nivel minim. De exemplu, chiar dacă legea prevede acordarea unui spor pentru angajații ATI între 55 și 85%, foarte puține unități sanitare mai au acum nivelul maxim. Majoritatea acordă minimum prevăzut de lege, adică acel 55% în acest caz. De asemenea, sporul de COVID care a apărut în decembrie 2020. Legea spune că se dă un spor pentru persoana care lucrează cu pacienți confirmați pozitiv, iar unele unități sanitare au interpretat că se dă proporțional cu timpul lucrat și au început să îi plătească la oră, minute, proceduri. Asta înțeleg ei proporțional cu timpul lucrat. De exemplu, o analiză pentru COVID-19 ei estimează că se face în două ore, atunci două ore sunt pontate cu acest spor de până la 85%”, după cum a afirmat preşedintele Sanitas Bucureşti.

De asemenea, Viorel Huşanu pune reducerea procentului în care se acordă sporurile pe seama problemelor financiare pe care le întâmpină unele unități medicale.

„Sunt problemele financiare, pentru că sunt unități sanitare care au cheltuieli foarte mari cu personalul, care se ridică la 80-90% din buget și nu mai au posibilitatea să acorde la maximum toate sporurile prevăzute. Unii au stopat sau au limitat lucrul sâmbăta și duminica, iar salariații nu mai au voie să efectueze mai mult de 12 ore într-o unitate medicală, de exemplu, pentru a nu fi remunerați cu spor de 100%”, a adăugat Hușanu.

Bani pentru concediu neefectuat, doar la încetarea contractului de muncă

Acesta a amintit că prin tăierea voucherele de vacanță, angajații din Sănătate au pierdut și acei 1.450 de lei, dar și zile de concediu din anii trecuți.

„Sunt foarte multe cadre medicale care au multe zile sau ore de recuperat din efectuarea orelor suplimentare, iar despre concedii nu poate fi vorba. Anul trecut, în vară, nu s-a putut, iar acum, unii dintre ei, apucaseră să dea avansul pentru sejururile de anul acesta, dar auzind că voucherele de vacanță nu se mai acordă, au început să renunțe și la aceste avansuri. Legea pevede ca compensarea în bani a concediului neefectuat se poate face doar la încetarea contractului individual de muncă. Dacă încă lucrezi, iar majoritatea sunt pe contracte pe perioadă nedeterminată, se poate solicita dreptul pe o perioadă de maximum 18 luni de când a fost generat acel drept. Timp de un an și jumătate poate fi solicitat acel concediu, în natură, nu în bani. Asta înseamnă că angajații își vor pierde concediul de odihnă, pentru că sunt foarte mulți care nu și-au luat concediu din 2017 -2018, care a fost pierdut din cauza acestei prevederi legale, iar acum au de recuperat din 2019-2020. Probabil că vor pierde și acele zile, legislația interzicând a se recompensa cu bani”, a declarat reprezentantul Sanitas.

11 martie, Ziua personalului medical, o sărbătoare pe hârtie

Afirmațiile sale vin în contextul în care ziua de 11 martie este celebrată ca „Ziua personalului medical”, prin Legea nr. 56/2020, în semn de recunoaștere a meritelor angajaților din Sănătate, la acțiuni medicale împotriva COVID-19.

„La noi nu se celebrează nici măcar Ziua Mondială a Sănătății, nici Ziua asistentului Medical. Sunt probabil doar sărbători pe hârtie, din punct de vedere financiar nu se beneficiază de absolut nimic, iar cu privire la Regulamentul de sporuri, acesta nu se aplică uniform în tot sistemul sanitar.”, a declarat Hușanu.

Articolul precedentCoronavirus, 11 martie. Peste 5.000 de cazuri noi de COVID-19
Articolul următorDanemarca suspendă vaccinul AstraZeneca COVID după ce s-au raportat cazuri de formare a cheagurilor de sânge