Danemarca suspendă vaccinul AstraZeneca COVID după ce s-au raportat cazuri de formare a cheagurilor de sânge

0
40

Danemarca a suspendat temporar activitatea de vaccinare anti-COVID-19 cu serul produs de AstraZeneca după ce au fost raportate cazuri de formare a cheagurilor de sânge, inclusiv unul în Danemarca, au declarat joi autoritățile daneze, scrie Reuters.

Și Austria a încetat să mai folosească un lot de vaccin AstraZeneca pe durata investigării unui deces din cauza tulburărilor de coagulare.

Specialiștii au mai spus că și alte șase țări europene au oprit utilizarea unui lot de vaccinuri de la AstraZeneca.

Ad in title

”Atât noi, cât și agenția daneză pentru medicamente trebuie să răspundem la rapoartele despre posibile efecte secundare grave, atât din Danemarca, cât și din alte țări europene”, a declarat directorul Autorității daneze pentru sănătate, Soren Brostrom.

Vaccinul ar fi suspendat timp de 14 zile și nu au fost oferite detalii despre pacientul danez la care a apărut această reacție ce ține de coagularea sângelui.

AstraZeneca a declarat că fotografiile sale sunt supuse unor controale de calitate stricte și riguroase și că nu au existat „evenimente adverse grave confirmate asociate cu vaccinul”. Acesta a spus că este în contact cu autoritățile austriece și că va sprijini pe deplin ancheta lor.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a declarat miercuri că nu există nicio dovadă până acum care să lege vaccinul anti-COVID-19 AstraZeneca de cele două cazuri din Austria.

EMA a mai spus că numărul evenimentelor tromboembolice – marcate de formarea cheagurilor de sânge – la persoanele care au primit vaccinul AstraZeneca nu este mai mare decât cel observat în populația generală, 22 de astfel de cazuri fiind raportate în rândul celor 3 milioane de persoane care au primit vaccinul în 9 martie, mai scrie Reuters.

De asemenea, Agenția daneză pentru medicamente și agențiile omoloage din alte state UE, alături de EMA, au lansat o anchetă în ceea ce privește vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca.

”Este important să subliniem faptul că nu am optat să nu mai folosim vaccinul AstraZeneca, ci că îl punem în așteptare”, a spus Brostrom.

Articolul precedentEXCLUSIV Hușanu (Sanitas): Managerilor li se recomandă să facă economii. Sporurile, acordate la nivel minim
Articolul următorCompanii de servicii de tratare şi eliminare a deşeurilor medicale, investigate de Consiliul Concurenței