Dr. Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică, a declarat pentru Sănătatea.tv și RoHealthReview.ro, că în România, deși nu sunt confirmate, deja există cazuri de infectare cu varianta sud-africană Omicron, precizând totodată că în țara noastră pot să existe condiții pentru apariția unor noi mutații.
“Mai cred că pot să existe condiții pentru apariția unor noi mutații în țara noastră și ar trebui să ne obișnuim cu această idee. Pentru că virusul SARS-CoV-2 este un virus de tip ARN, iar virusurile de tip ARN produc mutații foarte mari la trecerea dintr-o celulă în alta, la pasajul de la o persoană la alta. Iar pentru că noi am avut acest val patru cu un număr foarte mare de cazuri, cu o cazuistică care a acoperit aproape tot teritoriul național în cod roșu, am avut foarte multe persoane cu transmisibilitate crescută. Atunci, fiind specificul acestui virus de apariție a mutațiilor de ordin exponențial, probabil că au apărut mutații și în România”, a declarat dr. Ioana Stăncel.
Expertul în politici de sănătate publică a spus că faptul că noi nu știm încă de aceste noi mutații ale SARS-CoV-2 este generat de motivul că nu avem capacitatea de secvențiere și nu s-a făcut un studiu extins în masă să vedem care sunt tulpinile care au dat patogenitate. De asemenea, au existat modificări genetice la nivelul genomului viral care nu au fost atât de importante nici privind transmisibilitatea, nici privind patogenitatea.
“Este esențial să știm că aceste mutații genetice apar la aceste tipuri de virusuri și apar cu două versiuni: o variantă care este îngrijorătoare, respectiv cresc transmisibilitatea și patogenitatea, intensitatea manifestărilor clinice, iar al doilea aspect, esențial din punct de vedere al sănătății publice, vor putea duce la autolimitarea virusului, îl fac vulnerabil față de mediu, față de mecanismele de apărare naturale ale organismului și îl fac în continuare sensibil la mecanismele de apărare prin imunitatea dobândită prin boală și vaccin”, a explicat dr. Ioana Stăncel.
În cât timp va deveni varianta Omicron dominantă în România
Întrebată în cât timp ar putea deveni dominantă varianta Omicron în România, expertul în politici de sănătate publică a spus că acest lucru depinde “foarte mult de fluxul de turiști din afară și de capacitatea de testare și secvențiere din țara noastră”.
“Fluxul de turiști va crește o dată cu venirea vacanței de iarnă, cu venirea Sărbătorilor, iar în ceea ce privește capacitatea de secvențiere, noi, în România avem o capacitate redusă, care nu este distribuită la nivel național și atunci, pentru secvențiere vom avea termene destul de întinse din punct de vedere epidemiologic, pentru a avea un rezultat. Ca atare, vom putea avea situații de transmitere a noii tulpini, fără să avem cunoștință de acest lucru, fără să avem certitudinea unei secvențieri, și ulterior să descoperim focare sau transmitere comunitară a virusului”, a adăugat specialistul.
În aceste condiții, dr. Ioana Stăncel se așteaptă ca varianta Omicron să devină dominantă în România undeva în luna ianuarie, și să avem o creștere marcantă a numărului de cazuri de la începutul lunii ianuarie.
”Până la jumătatea lunii ianurie o să vedem o creștere mare, după care vom intra în acel zis val cinci, unde tulpina Omicron poate să fie dominantă”, a adăugat dr. Ioana Stăncel.
România, în perioada de acalmie din punct de vedere epidemiologic
În ceea ce privește scăderea numărului raportat de cazuri zilnice de persoane infectate cu noul coronavirus, dr. Ioana Stăncel a spus că “noi vedem o scădere mai mare decât este ea în realitate”.
“Probabil că a scăzut într-un fel numărul de cazuri, dar cred că noi vedem o scădere mai mare decât este ea în realitate. Ceea ce vedem noi este de fapt o reprezentare a limitării testării, faptul că avem puține teste ne dă un număr redus de rezultate pozitive. Dacă am menține o testare în masă, atunci am avea mult mai multe teste pozitive”, după cum a afirmat expertul în politici de sănătate publică.
Potrivit acestuia, un alt factor care duce la înregistrarea unui număr mic de cazuri zilnice de infectare este și acela potrivit căruia multe persoane recunosc, probabil, simptomele și nu se mai testează, nu se mai adresează medicului, se autotratează acasă și nu știm niciodată dacă au avut sau nu boala, aflând doar dacă aceștia ajung să facă forme grave și se adresează spitalului, unde sunt testați.
Varianta care va genera următorul val pandemic în România
Pe de altă parte, dr. Ioana Stăncel a spus că nu doar varianta sud-africană ar trebui să ne preocupe acum din punct de vedere al măsurilor restrictive, ci și varianta Delta, pentru că în România, la fel ca în Europa, aceasta este varianta dominantă în prezent.
“Deși în România, aparent, avem mai puține cazuri zilnice, în Europa avem tot mai multe state cu creșteri de cazuri, aflate în lockdown. O dată cu vacanța de iarnă, vom avea cazuri de import și atunci rămâne o preocupare de sănătate publică și pentru furnizorii de servicii de sănătate publică și pentru autorități, probabil, varianta Delta”, a adăugat medicul.
Dr. Ioana Stăncel a mai spus că varianta Omicron rămâne o variantă de preocupare privind rata de transmitere, patogenitatea, fapte pe care încă nu le știm și, respectiv, sensibilitatea față de anticorpii dobândiți prin vaccinare.
“Acestea sunt lucruri care se cercetează acum de către Organizația Mondială a Sănătății și în câteva săptămâni vom avea clarificări, dar din punctul de vedere al cazuisticii și al cazurilor grave în spitale, și varianta Delta este dominantă în România, în Europa și aceasta va genera în continuare un număr de cazuri grave sau chiar decese”, a mai spus expertul în sănătate publică.
În aceste condiții, următorul val pandemic în România poate să fie generat de varianta Delta, de o combinație al variantelor Delta și Omicron sau chiar alte tulpini pe care, neavând secvențiere nu le-am definit.
Doza booster: acum sau cu varianta îmbunătățită a vaccinului anti-COVID
Referitor la administrarea dozei booster de vaccin anti-COVID cu vaccinul existent sau cu cel viitor, adaptat, dr. Ioana Stăncel a afirmat:
“Eu recomand, pe baza studiilor deja desfășurate de Centrul de Control al Bolilor din SUA, continuarea vaccinării cu doza inițială cu rapel sau chiar doză booster, pentru că orice vaccinare reduce riscul de forme severe de boală sau de deces. Chiar dacă varianta Omicron are peste 43 de mutații genetice ale proteinei de suprafață și nu avem certitudinea sensibilității la vaccinurile existente, avem certitudinea că vaccinurile și doza booster reduc riscurile de forme severe ale bolii, respectiv anticorpii blochează locusurile pe care s-ar fixa virusul. Aceste lucruri au fost deja studiate, sunt confirmate, avem studii recente din ultimele săptămâni, din Israel, care spun că doza booster a dovedit că este eficace față de varianta Omicron și sunt încrezătoare că vaccinul va fi suficient de eficace chiar dacă nu își va păstra eficiența de 95%, la eficacitate de peste 50%-80%, orice este foarte bine pentru că reduce numărul de cazuri grave, reduce decesele, reduce presiunile pe sistemul sanitar”, a explicat medicul.