EXCLUSIV Aproximativ 3.500 de recoltări pentru studiul de seroprevalență a infecției SARS-CoV-2

0
46

Dr. Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview că pentru studiul de seroprevalență a infecției SARS-CoV-2 s-au realizat, până acum, recoltări de la aproximativ 3.500 de persoane din toată țara.  Și asta în condițiile în care studiul va include un număr total de aproximativ 29.000 de persoane.

“ Sunt persoane selectate aleator de către laborator. Cel care pășește în laborator este întrebat dacă își dă consimțământul și este selectat tot al treilea, în pas de numărare. Deci, este vorba despre un proces de selecție”, a spus Dr. Adriana Pistol.

Aceasta a spus că speră ca rezultatele să fie prezentate la începutul lunii septembrie, dar dacă “vom întâmpina greutăți, vor fi la mijlocul lui septembrie”.

Ad in title

Dr. Adriana Pistol a spus că persoanele testate își vor ști rezultatul pe măsură ce se lucrează probele.

“ Și-au dat acordul, le-am luat serul. Deocamdată recoltăm, nu ne-am apucat să testăm, suntem în procesul de recoltare. Ei vor ști rezultatul pe măsură ce se lucrează probele. Deocamdată se recoltează, se adună serul dintr-o regiune, vine în laborator și începe după aceea testarea. Unii au rezultat, altora li se recoltează și stă (n.r proba) la local, când își termină eșantionul (n.r. punctul de recolatre) atunci îl aduce la noi și îl lucrăm. Este o întârziere, nu îl află imediat”, a explicat reprezentanta Centrului.

Aceasta a adăugat că rezultatele vor arăta câte persoane au trecut prin boală și au protecție.

Explicațiile vin în contextul în care ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marţi seară că a început testarea la nivel naţional care va arăta gradul de imunizare a populaţiei la infecţia cu SARS-CoV-2, urmând ca rezultatele să vină în toamnă.

Articolul precedentMinisterul Sănătății face rezerve de medicamente necesare tratamentului COVID-19
Articolul următorS-a intensificat activitatea medicală pentru COVID-19 în Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta