Noile servicii decontate de CNAS: Spirometria sau EKG-ul făcut de medicul de familie, repetate la specialist

0
1365

Dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, a vorbit, pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, despre problemele apărute în practică, legate de noile servicii decontate de stat, prestate de la 1 iulie, în cabinetele medicilor de familie.

Teoretic, de la 1 iulie, printre noile servicii decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) se numără acordarea unei consultație/asigurat, la domiciliu, pe lună, pentru toate tipurile de afecțiuni cronice sau se poate pot efectua spirometrii și EKG-uri și interpretarea acestora.

În practică, dr. Sandra Alexiu a atenționat că fără modificarea protocoalelor astfel încât să poată fi prescris și un tratament de către medicul de familie, aceste servicii nu ajută, fiind necesară reluarea lor la medicul de specialitate.

„Din păcate, fiind explorări paraclinice, sunt plătite totuși de fondul destinat asistenței medicale primare și nu din cel paraclinic, ceea ce înseamnă că nouă ne scade foarte mult valoarea de punct. În condițiile în care eu fac spirometrie și trebuie să recomand pacienților mei cu patologie obstructivă tratament inhalator, nu pot pentru că încă nu s-au modificat protocoalele. Acolo încă este nevoie de scrisoare medicală de la pneumolog. Atunci, când pacientul merge la pneumolog, acesta nu ține cont de spirometria făcută la medicul de familie și o reface. Aceste lucruri trebuie puse cumva în concordanță. Se poate face spirometria la cabinetul medicului de familie, dar nu se poate modifica tratamentul. Eu fac spirometria ca să monitorizez un pacient. Dacă îl monitorizez, eu decid dacă își păstrează tratamentul în continuare sau dacă trebuie să îi modific doza, să o cresc sau să o scad. Nu pot să fac acest lucru pentru că nu am voie să prescriu acele spray-uri, fără scrisoare medicală de la pneumolog. Fac degeaba spirometria, doar ca să îl monitorizez, dar nu pot să iau și o decizie terapeutică în acest sens. Dacă este ceva de modificat, trebuie să îl trimit la pneumolog, ori asta nu ne ajută. Ne-ar ajuta să fim lăsați să prescriem terapia inhalatorie, așa cum se întâmplă și în cazul altor țări unde medicii de familie au voie să o prescrie și să se restrângă nevoia de scrisoare medicală pentru situațiile mai grave care să poată fi precizate în protocol”, a explicat dr. Sandra Alexiu.

Aceasta a adăugat că la fel se întâmplă și în cazul hiperglicemiei sau al depistării unui acid uric crescut, când nu se poate prescrie tratament de către medicul de familie, fiind nevoie de o scrisoare medicală.

„Trebuie să fie o concordanță între ceea ce facem în cabinet și ceea ce prescriem ca tratament”, a punctat medicul de familie.

Noi servicii acordate de medicul de familie: Organizarea activității și funcționarea sistemului informatic

În ceea ce privește posibilitatea acordării noilor servicii reglementate de CNAS, de la 1 iulie, în cabinetele medicilor de familie, dr. Sandra Alexiu a spus că prestarea lor depinde de mai mulți factori.

„Depinde cum își organizează fiecare activitatea de cabinet, depinde cum funcționează sistemul informatic, pentru că sunt niște condiții care trebuie îndeplinite. În condițiile în care sistemul informatic funcționează bine, atunci pentru pacienții stabili ne putem permite să dăm rețete pentru trei luni, dar în cazul în care nu funcționează, acest lucru nu se poate pentru că rețeta nu poate fi eliberată fracționat. Dacă reușim să dăm rețete pentru trei luni pacienților stabili, să facem o bună programare a pacienților cronici la consultații, câștigăm ceva timp. Asta în condițiile în care nu se accentuează patologia acută pentru că deocamdată nu suntem pe panta ascendentă a valului patru, însă este patologia intensă pe copii”, a explicat medicul de familie.

Noi servicii acordate de medicul de familie: Vizitele la domiciliu și obligativitatea cardului de asigurat

Tot de resursa de timp sunt condiționate și vizitele pacienților la domiciliu, îngreunate de obligativitatea efectuării lor pe baza cardului de asigurat.

„De acești factori, depinde foarte mult felul în care noi ne putem organiza activitatea. 40 de consultații pe lună la domiciliu este foarte mult, în condițiile actuale în care deplasarea este redusă din cauza pandemiei și unii colegi reușesc să ajungă la acest prag, ajungeau și înainte dacă își organizează mai bine timpul(…). Vizita la domiciliu, în continuare trebuie făcută pe baza cardului de asigurat. Ori ca să folosești cardul, trebuie să ai cu tine tot harnașamentul din dotare: laptopul, cititorul de carduri, cardul pacientului. Ar fi trebuit reglementat ca aceste consultații la domiciliu să poată fi făcută fără card. În condițiile în care sunt făcute cu card, poți să o decontezi ca și consultație la domiciliu, poți să emiți bilete de trimitere și rețete. În condițiile în care sunt făcute fără card, în regim de teleconsultație, nu se cheamă vizită la domiciliu pentru că o faci prin telefon sau internet și atunci există niște restricții”, a spus dr. Sandra Alexiu.

Noi servicii acordate de medicul de familie: Monitorizarea și prevenția

În ceea ce privește reglementarea referitoare la activitatea de monitorizare și de prevenție, dr. Sandra Alexiu este de părere că aceasta este mult îngrădită de nereglementarea încă a problemei legate de fondurile de la laboratoare.

„E doar o reglementare teoretică, practic încă nu ne confruntăm cu această situație. Pe de o parte, laboratoarele nu sunt sigure că își vor primi banii, pe de altă parte sunt încă în neconcordanță cu privire la acele analize pe care noi le putem recomanda pe bilete cu specificația de monitorizare sau pentru monitorizarea patologiilor cronice, prevăzute în normele de la Contractul cadru”, a precizat medicul de familie.

Articolul precedentPeste 3400 de candidați înscriși pentru admiterea la UMF „Carol Davila” din Bucureşti
Articolul următorSolidaritatea Sanitară: Guvernul comunică CES forma de OUG pentru pensia de urmaș