Evaluarea ecocardiografica a functiei cardiace

0
45

Evaluarea ecocardiografica urmareste, prin masurarea unor parametri, cuantificarea functiei cardiace care poate fi facuta atat in mod calitattiv cat si cantitativ, prin anumite masuratori care exprima calitatile miocardului.

a€œEcocardiografia este metoda principala de evaluare a structurii si functiei cardiace. Astfel, noile metode ecocardiografice, cum ar fi Doppler-ul tisular, ecografia tridimensionala (3D), obtinute fie transtoracic fie transesofagian, ar putea aduce informatii importante privind mecanismele de aparitie a insuficientei cardiace acute. Practic, in diferite patologii exista modificari de functie cardiaca si acestea trebuie detectate pentru ca sa poata fi instituite tratamente specifice care sa poata ameliora fie simptomele pacientului, fie parametrii care se coreleaza cu spreanta de viata sau cu mortalitatea in cazurile respective”, spune dr. Bogdan Popescu, medic primar cardiolog la Institutul de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu.

Monitorizarea in timp a functiei cardiace, impreuna cu coraborarea datelor cu gradul disfunctiei functionale cardiopulmonare si cu frecventa, tipul si severitatea aritmiilor ar putea aduce date importante despre mecanismele progresiei spre insuficienta cardiaca cronica. Evaluarea ecocardiografica in timpul formei celei mai severe de insuficienta cardiaca acuta se bazeaza in principal pe un singur studiu realizat pe 38 de pacienti si publicat in anul 2001, in New England Journal of Medicine. Existenta unui ecocardiograf portabil, dotat cu sonda transtoracica, transesofagiana si vasculara, capabil de utilizare a metodelor noi ecocardiografice, cum ar Doppler-ul tisular, pentru evaluarea insuficientei cardiace reprezinta un domeniu de important interes stiintific.

Articolul precedentBebelusii care vor fi vaccinati impotriva TBC, supusi unui test de detectare a bacilului Koch
Articolul următorFibrilatia atriala, o epidemie a secolului nostru