Dr. Carles Verges, președintele European Council of Podiatry, este de părere că România este următoarea țară care va dezvolta domeniul podiatriei astfel încât să vină cât mai mult în beneficiul pacienților, țara noastră având deja o Asociație de Podiatrie și recunoscută profesia de podiatru.

De asemenea, dr. Carles Verges a mai precizat că prin existența Asociației și recunoașterea profesiei de podiatru România a făcut un pas important în dezvoltarea podiatriei și că statul român are aceleași posibilități ca Portugalia în vederea dezvoltării podiatriei.

În același timp, președintele European Council of Podiatry a mai subliniat că România se bucură de tot suportul instituțiilor internaționale de profil și a specialiștilor internaționali, ceea ce este un lucru foarte important.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei online „Piciorul Diabetic și Amputațiile. Spune STOP! Acționează ACUM!”.

Tematica ediției din acest an se concentrează pe implicațiile COVID-19 în managementul piciorului diabetic pentru a trage un puternic semnal de alarmă cu privire la importanța fundamentală a „ACUM” în ceea ce înseamnă acordarea îngrijirii de specialitate persoanelor cu picior diabetic. Aceasta, în condițiile în care în 2020, anul în care a izbucnit pandemia de COVID-19, numărul de amputații atribuite diabetului zaharat a crescut, ca urmare a întârzierii în diagnostic și tratament, potrivit specialiștilor.

Datele arată că numărul de amputații la persoanele cu diabet zaharat și picior diabetic, în România, în perioada 2015-2019, a crescut cu aproximativ 25%, fiind realizate în total peste 40.000 de amputații în acest interval.

Dintre acestea, 40% s-au făcut la persoane cu vârste cuprinse între 60 și 69 de ani, peste 30%, la persoane peste 70 de ani, aproximativ 18%, la pacienții din intervalul de vârste 50-59 de ani, respectiv 5% la pacienți cu vârste între 30 și 49 de ani.