Euronews: România, în centrul sistemului european de distribuție a consumabilelor medicale

0
46

Găsirea și expedierea măștilor chirurgicale, mănușilor, costumelor de protecție și a testelor pentru combaterea coronavirusului este o provocare descurajantă pentru fiecare țară europeană. România, în care sistemul de sănătate este degradat și subfinanțat, a reușit să găsească furnizori pe piața internațională. Funcționarii, diplomații și serviciile secrete colaborează toate pentru a garanta livrările în România, prin intermediul Unifarm, compania de stat responsabilă cu gestionarea achizițiilor pentru țară, scriu cei de la Euronews.

„Ne-am confruntat cu multe situații în care chiar dacă am fi plătit 10, 20 sau 30% din prețul anumitor materiale, în dimineața urmăoare, producătorul a reziliat contractul pentru că alt cumpărător venise și cumpărase întregul stoc. Altă dată am plătit 100% în avans și a doua zi dimineață am aflat că alții au plătit de două sau de trei ori suma în numerar „, a declarat Adrian Ionel, directorul Unifarm, într-un reportaj apărut în Euronews.

Situația a fost întâlnită în alte țări europene. Prin urmare, a fost creat un centru european de stocare pentru achiziții și depozitare în comun. Programul se numește RescEU și funcționează în cadrul mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene. Negocierea în bloc este mai eficientă decât tratarea individuală, mai ales atunci când furnizorul este o țară precum China sau concurentul său, Statele Unite.

Ad in title

“Cred că trebuie să începem să facem din RescEU un proiect puternic, bine finanțat, pentru a începe să ne construim stocurile”, a afirmat Dr. Raed Arafat, coordonator anti-coronavirus în România, cum îl numesc cei de la Euronews.

Raed Arafat lucrează acum cu partenerii Uniunii Europene pentru a cumpăra, depozita și distribui articole medicale.

„Da, fiecare țară are responsabilitatea de a se pregăti, dar trebuie să o facem la nivel european, iar programul RescEU a fost unul dintre pașii decisivi și cred că trebuie să începem din RescEU un proiect puternic, bine finanțat, pentru a începe construirea inventarului nostru „, a afirmat Arafat.

Pentru a asigura aceste expediții, România a apelat la forțele sale militare și chiar a folosit o bază NATO în Ungaria. Până în prezent, toate statele membre ale UE participă la mecanismul de protecție civilă și li s-au alăturat Islanda, Norvegia, Serbia, Macedonia de Nord, Muntenegru și Turcia.

Articolul precedentONU: Un vaccin sigur ar putea fi singurul instrument care ar permite revenirea lumii la normalitate
Articolul următorOMS, serviciu chatbot prin Facebook Messenger pentru combaterea dezinformării legate de coronavirus