Este afectat litoralul românesc de apele contaminate revărsate în mare după distrugerea barajului ucrainean? Comunicatul INSP

0
401
foto: Codruț BURDUJAN

Institutul Naţional de Sănătate Publică informează că, potrivit canalelor oficiale ale instituţiilor Europene şi organismelor internaţionale, nu s-a primit nicio alertă cu privire la riscul de răspândire a bolilor cu transmitere digestivă, urmare a situaţiei create prin distrugerea parţială a barajului hidrocentralei Kahovka de pe fluviul Nipru, în regiunea Herson ocupată de Rusia.

În cazul în care analizele alertează asupra unei posibile contaminări a apei costiere, populaţia va fi înştiinţată, iar scăldatul va fi interzis.

„Ca urmare a informaţiilor prezente în spaţiul public referitoare la distrugerea barajului de pe râul Nipru, pentru corecta informare a opiniei publice, Institutul Naţional de Sănătate Publică face următoarele precizări. În acest moment, pe canalele oficiale ale instituţiilor Europene şi organismelor internaţionale – EWRS (ECDC) şi IHR (OMS), nu s-a transmis nicio alertă cu privire la riscul de transmitere a bolilor transmisibile cu transmitere digestivă, ca urmare a situaţiei create prin ruperea barajului din Ucraina”, transmite INSP într-un comunicat de presă.

INSP: „nu am fost înştiinţaţi cu privire la înregistrarea unor rezultate neconforme”

Reprezentanţii INSP precizează că până prezent nu au fost înştiinţaţi, de către autorităţile de mediu, cu privire la posibilitatea existenţei unei contaminări chimice şi/sau biologice în urma evenimentelor recente produse în Ucraina. Aceștia susțin că urmăresc permanent sursele de informare şi recomandările oficiale pentru a putea reacţiona în cazul în care există posibilitatea unei contaminări neaşteptate a unor factori de mediu:

„În fiecare sezon, monitorizarea calităţii apei de îmbăiere este realizată de CT şi TL prin analizarea probelor de apă de mare, conform listelor cu zonele de îmbăiere şi calendarul de recoltare pentru efectuarea analizelor la apele de îmbăiere, transmise INSP până la data de 15 mai. Raportarea zonelor de îmbăiere se efectuează de către România din anul 2007 pentru zone costiere. Sezonul de îmbăiere în anul 2023 se desfăşoara în perioada 1 iunie – 15 septembrie pentru toate zonele. Până în acest moment nu am fost înştiinţaţi cu privire la înregistrarea unor rezultate neconforme”, se menţionează în comunicat.

Articolul precedentCine va construi noul spital județean de la Sibiu
Articolul următorOpt milioane lei, fonduri europene, pentru instalarea de panouri fotovoltaice la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare