Emilian Popovici (SRE): Este important ca oamenii să spună adevărul în anchetele epidemiologice

0
72

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, trage un semnal de alarmă legat de situațiile în care oamenii nu spun adevărul în anchetele epidemiologice și se acoperă unii pe alții.

„Este important ca oamenii să spună adevărul, tot ce au de spus, unii înțeleg că se păzesc unii pe alții, nu spun de tine să nu intri și tu 14 zile (în izolare – n.r.) dar în momentul în care datele sunt incomplete sau neadevărate, anchetele de vin nerelevante. Dacă oamenii ar fi cu totul onești în anchete și ar face un efort de gândire pentru a fi puși pe listă toți contacții, fără să protejeze pe cineva, aceste anchete ar căpăta altă relevanță. Din păcate, este un procent de oameni care nu vor să se supere unii pe alții, pe principiul eu nu te spun, tu nu mă spui. Dar ce rezolvăm?În aceste cazuri, ancheta devine nerelevantă din cauza celor care răspund așa la întrebări”, a declarat epidemiologul, la un post de televiziune.

Potrivit acestuia, în perspectiva vaccinării avem o motivație în plus să nu ne infectăm, iar pentru asta trebuie să știm clar unde se produc infecțiile.

“În afară de locurile cunoscute – restaurante, baruri, cafenele, care momentan sunt închise în România – există posibilitatea de infectare în afara familiei, dar și în familie. Oamenii greșesc câteodată gândind că dacă cineva îți este drag sau îi ești tu drag nu îți poate transmite virusul sau tu nu îi poți transmite. Și atunci, lasă garda jos, chiar în mediul apropiat – colegi de serviciu, prieteni, familie, cercul oamenilor cu care se întâlnesc zilnic.În această direcție trebuie să fim atenți, nu numai în exteriorul casei, dar și în birou și în locurile frecventate împreună cu cei apropiați. Astfel, sunt două zone de atenție – una în cercul celor apropiați, al familie, și alta în exteriorul acestui cerc”, a spus Emilian Popovici.

 

Articolul precedentStudiu: Conceptul de „înțelepciunea mulțimilor” poate să combată rezistența la antibiotice
Articolul următorTIR-ul de terapie intensivă de la Spitalul Municipal Timișoara s-a defectat